Így segítheted a madarakat és békákat tavasszal

Most olyan hasznos programokat ajánlunk nektek, amelyeken ti is segíthetitek a madarak és békák sikeres költését, szaporodását.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2023. február 23.

Most olyan hasznos programokat ajánlunk nektek, amelyeken ti is segíthetitek a madarak és békák sikeres költését, szaporodását.

A tavasz közeledtét jelzi a föld alól kibújt sok-sok virág, és a madarak egy része is megkezdte már párkereső trillázását. Lassan megindul a sürgés-forgás a fészkek körül, és hamarosan békák sokasága indul majd el a szaporodóhelyekre. De még van időnk, hogy mi is tegyünk valamit ezeknek az állatoknak a sikeres szaporodásáért, most olyan programokat ajánlunk, amelyeken ezt megtehetitek.

Készíts fészekalapot gólyáknak!

Szorgos önkéntes kezeket várnak szombaton a salgótarjáni Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban, hogy fészekalapot készítsenek a hazaérkező gólyáknak. Az alapnak szánt vékony, rugalmas gallyak kötegelése lesz a feladat, amelyeket majd gólyakosarakban fognak elhelyezni.

A gólyakosár fészekalapból és a fészekalapot tartó állványból áll, utóbbi egy fém tartószerkezet, amely tulajdonképpen egy magasító, hogy megvédje a fészekben lévő gólyákat az áramütéstől. Ilyen tartószerkezetekre fogják kihelyezni az önkéntesek által, kúszónövények indáiból összefont alapot Nógrád vármegye több településén. A fészekalap azért szükséges, mert ez is segíti a hosszú útról visszatérő gólyáknak, hogy felismerjék a fészkelésre alkalmas helyeket.

Mikor? Február 25-én, szombaton 10 órától

Hol? A Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban

Ha szeretnétek részt venni, mindenképpen jelentkezzetek be előzetesen a programra február 24-ig, hogy elő tudják készíteni a megfelelő mennyiségű eszközöket és alapanyagokat!

Jelentkezés a programra és további infók az esemény oldalán itt.

Odúkészítés a Sas-hegyen

Szintén szombaton tavaszváró családi napot tartanak a Sas-hegyen, amelynek központjában a idén tölgyfa áll. A természetismereti foglalkozások és játékok mellett pedig odúkészítésre is lesz lehetőség. De lesznek túrák is, és A Tölgy című filmet is levetítik, a részletes programot ide kattintva találjátok.

Mikor? Február 25-én, szombaton

Hol? A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen és Látogatóközpontban

Helyezz ki állati szőrt!

Ha épp nincs lehetőséged szervezett programon részt venni, akkor is tudsz segíteni a fészkelő madaraknak. Számos kis énekesmadár használ állati szőrt is a száraz növényi részek, tollak mellett fészke kibéleléséhez. Hogy könnyebben jussanak ehhez a fontos építőanyaghoz, helyezz ki állati szőrt a cserjék, fák ágaira.

Segíts a békáknak!

A Farmosi Békamentők idén is várják az önkéntesek segítségét, hogy felépítsék a békamentés alapját szolgáló ideiglenes terelőkerítést. A telet a talajban töltő békák tavasszal előbújnak, és ösztöneiktől hajtva elindulnak a mocsaras szaporodóhelyek felé. Azonban útjukat keresztezi a meglehetősen forgalmas 311-es út, így segítség nélkül sokuk valószínűleg nem érne célba. Ezért kerítést húznak fel az út mellé, a békákat vödrökbe terelik, és így, az ember segítségével biztonságban juthatnak át az úton, a fennmaradásukat jelentő mocsarak felé.

Mikor? Március 4-én, szombaton 9:30-tól

Hol? A Farmosi Madárvárta közelében

További infók a programhoz itt.

Cikkajánló