Így zajlott a 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesület ünnepi hete a Magas-Tátrában

1873. augusztus 10-én, pontosan 150 éve alapították meg hazánk első turistaegyesületét a Magas-Tátra lábainál, Ótátrafüreden. Az idei jubileumi eseményen a Magyar Természetjáró Szövetség is részt vett, ezzel tisztelegve az elődök előtt, és megemlékezve munkásságukról, a magyarországi szervezett természetjárás indulásáról.

2023. augusztus 22.

1873. augusztus 10-én, pontosan 150 éve alapították meg hazánk első turistaegyesületét a Magas-Tátra lábainál, Ótátrafüreden. Az idei jubileumi eseményen a Magyar Természetjáró Szövetség is részt vett, ezzel tisztelegve az elődök előtt, és megemlékezve munkásságukról, a magyarországi szervezett természetjárás indulásáról.

Az augusztus 8. és 13. között megrendezett hatnapos eseménysorozat minden napjára három különböző nehézségű túrát szerveztek a résztvevőknek. Ahogy a programfüzet írta, az ünnepi hét során az extra távokkal együtt több mint 20 túra közül választhattak a jelentkezők. Az útvonalakat úgy állították össze, hogy a Magas-Tátra legszebb vidékeinek felfedezése közben mindenki megtalálja a számára kedves hegycsúcsot, menedékházat vagy tavat. Az egyesület 150 éves múltjához hűen a Tengerszem-csúcs megmászása és a Lomnici-csúcs felfedezése mellett a túrázóknak lehetőségük volt egy túrával egybekötött Dunajeci tutajozáson is részt venni, míg a legmerészebbek a Gerlachfalvi-csúcs meghódítását is megkísérelhették.

Az aktív események mellett természetesen jutott idő a megemlékezésekre is. Augusztus 10-én a Poprádi Tátraaljai Múzeumban (amit 1876-ban az MKE épített) időszaki kiállítás nyitottak meg a történelmi eseményre emlékezve, majd a Tarajkán a Szilágyi-emlék újraformázott bronzplakettjének avatása és koszorúzása zajlott. A megújítást az MKE-vel karöltve a Sine Metu egyesület valósította meg.

Szilágyi-emlék

Szilágyi Dezső egykori igazságügyi miniszter lelkes pártfogója volt a tátrai turizmusnak. Ő maga is gyakran vendégeskedett Tátrafüreden. 1901-ben bekövetkezett halála után a Magyarországi Kárpát Egyesület méltó emléket állított neki: 1904. augusztus 8-án a Tarajkára vezető út egyik kanyarjában egy kőből és vasból készült kilátót építettek. Az adakozásból létrejött emlékmű falán Szilágyi Dezső bronz dombormű-arcképét helyezték el. Idővel más jeles személyek emléktáblája is felkerült a Szilágyi-emlékre, azonban a II. világháborút követően – csak úgy, mint az épület névadójának plakettjét – ezeket is leverték, eltüntették. Itt adtunk hírt az emlékplakett visszaállításáról.

Az ótátrafüredi Grand Hotel dísztermében tartott ünnepi emlékülés nyitóbeszédét Wehner Géza, az MKE jelenlegi elnöke mondta, aki a dicső történelmi múltra és az aktuális teendőkre hívta fel a figyelmet. Ezt követően a szervezésben oroszlánrészt vállalók közül szólaltak fel többen is egymás után, kifejtve egy-egy aznapi esemény hátterét, értékét. Majd az ünnepségen jelen lévő Szlovák Turista Klub (KST) főtitkára, Peter Švec mondott egy jó hangulatú köszöntő beszédet, őt követte Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) igazgatója.

A fentieken kívül megemlékező beszédet mondtak még:

  • Bánhidi Attila, az MKE 1992-es újraalapításának motorja és egykori elnöke
  • Nagy Árpád, a magas-tatra.info weboldalt és FB oldalt 13 éve működtető, elhivatott Tátra-járó és elkötelezett ismeretterjesztő szakember
  • Neidenbach Ákos magyarországi turistatörténész, számos könyv szerzője
  • Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, valamint
  • Varga Csaba hegymászó, MKE tag, akinek Nanga Parbat (8125 m) expedíciójáról szóló rövid beszámolójával zárult az emlékülés.
Cikkajánló