Visszakapta régi-új díszét a Magas-Tátra ikonikus kilátója

Közel 80 év után került vissza a Kárpát-medencei turizmus atyjának emlékplakettje a Tátra már-már feledésbe merült jellegzetes épületére.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lánczi Péter / MTSZ (Kiemelt kép)
Forrás:
karpategyesulet.hu
2023. augusztus 16.

Közel 80 év után került vissza a Kárpát-medencei turizmus atyjának emlékplakettje a Tátra már-már feledésbe merült jellegzetes épületére.

Szilágyi Dezső néhai igazságügyminiszter lelkes pártfogója volt a tátrai turizmusnak. Ő maga is gyakran vendégeskedett Tátrafüreden. 1901-ben bekövetkezett halála után a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) – amely Magyarország első turista klubja volt – úgy határozott, hogy méltó emléket állítanak a tátrai természetjárást népszerűsítő politikusnak. A terv 1904. augusztus 8-án a Tarajkára vezető út egyik kanyarjában valósult meg egy kőből és vasból készült kilátó formájában. Az adakozásból létrejött emlékmű falán Szilágyi Dezső bronz domborműarcképét helyezték el. Idővel más jeles személyek emléktáblája is felkerült a Szilágyi-emlékre, azonban a II. világháborút követően – csak úgy mint az épület névadójának plakettjét – ezeket is leverték, eltüntették.

A Szilágyi-emlék hosszú évtizedekig csak pusztult. Jellegzetes csúcsos épületének falán közel 80 éven keresztül sebként tátongott plakettjének üres helye. Idén azonban a Magyarországi Kárpát Egyesület, illetve a Sine Metu Egyesület összefogásának köszönhetően visszakaphatta hiányzó díszét.

A közel 1280 méteres magasságban álló toronyból anno festői kilátás tárult a Tarpataki-völgyre, napjainkra azonban a panorámát erősen benőtték a fák. A csúcsos épület szépségéből azonban ez mit sem vesz el.

Ahogyan arról korábban mi is hírt adtunk, a Magyarországi Kárpát Egyesület idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját, ami egyben a magyar turistaság százötven éves ünnepe is. Az alapítás helyszínén, a Magas-Tátrában, Ótátrafüreden 2023. augusztus 8-13. között tartottak ünnepségsorozatot, és ennek részeként adták át augusztus 10-én a frissen elkészült Szilágyi-plakettet is. A plakettet Éliás Ádám szobrászművész készítette egy nemrég fellelt makett alapján.

Cikkajánló