Ismét a legszebb lehet a dobai kastélypark

A 90 hektáros Doba-somlóvári Erdődy-kastélypark egykor hazánk egyik leggyönyörűbb angolkertje volt. Most sétautak épültek újjá, helyreállították a vízrendszert és a faállomány gondozása is megtörtént.

Szerző:
turizmusonline
Fotó:
MTI Fotó- Ruzsa István
2015. október 2.

A 90 hektáros Doba-somlóvári Erdődy-kastélypark egykor hazánk egyik leggyönyörűbb angolkertje volt. Most sétautak épültek újjá, helyreállították a vízrendszert és a faállomány gondozása is megtörtént.

Az Erdődy család (Új) Somlóvárnak nevezett klasszicista kastélya parkjával a 19. század első felének legkiemelkedőbb színvonalú hazai főúri rezidenciái közé tartozott. Az elegáns kastélyegyüttest a magyar történelem és művelődéstörténet egyik legjelentősebb famíliája, az Erdődy család hozta létre és tartotta fenn százharminc éven át, a második világháborúig. A kastély és a körülötte elterülő hatalmas, mintegy kilencvenhektáros angolpark megrendelője gróf Erdődy Károly, tervezője az európai építészet és kertművészet kiemelkedő jelentőségű képviselője, Charles Moreau volt, akinek ez az egyik legjelentősebb kert-alkotása. Moreau a történeti Magyarország egyik legnagyobb és legharmonikusabban megkomponált angolparkját alkotta meg a különleges szépségű somlói táj kiemelkedő pontjára épített, hófehér kastéllyal együtt. Fényes Elek 1851-ben összeállított országleírása szerint „a pompás kastély és felséges angolkertje az elsők közé tartozik az egész birodalomban.”

 

Az 1820-tól 1840-ig több periódusban épített kastély a Somló-hegy északkeleti lábának közelében, a lapályból önállóan kiemelkedő dombon áll. A kastélyból széttekintve köröskörül feltárulnak a szomszédos falvak templomtornyai és mindenekelőtt a Somló-hegy ormán magasodó „családi” várrom, amely után az új kastély is a Somlóvár nevet kapta. A négy tóval ékes park útjain sétálva sorra felbukkannak ezek a látványelemek, és a tavak vizén is a vár, illetve a kastély tükröződik. 

 

A projekt közreműködői
A kétfordulós projekt első pályázati anyaga az Erdődy család nagyvonalú támogatásával jöhetett létre. A projekt a kastély és a hozzá tartozó parkterület vagyonkezelője, a Forster Gyula Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vezetésével, a park többi területét kezelő Bakonyerdő Zrt. közreműködésével és a kastélyt használó Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház aktív részvételével valósult meg. Doba Község Önkormányzata és több helyi civil szervezet is segítséget nyújtott.

A kastélyban 1951 óta kórház működik, emiatt a közelében számos melléképületet emeltek, egyes kerti építményeket lebontottak. A részben kórházi, részben erdészeti kezelésbe került park az új évezred elejére meglehetősen elhanyagolttá vált: tavai kiszáradtak, elmocsarasodtak, értékes faállománya pusztulásnak indult. A terület elbozótosodott, ennek következtében a tisztások és nyiladékok nagy része eltűnt.

 

A különleges szépségű, de veszélyeztetett állapotú történeti kert rekonstrukciója elodázhatatlanná vált, amelyre szerencsére adódott lehetőség egy, az Európai Unió társfinanszírozásában kiírt pályázat keretében. A helyreállítás koncepcióját és prioritásait az Alföldy Gábor által készített, 2008-ban az Európai Unió kulturális örökségvédelmi díjával, Europa Nostra éremmel díjazott kerttörténeti dokumentáció és helyreállítási javaslat határozta meg, amelyre alapozva további felmérések és tervek alapján a helyreállítás első üteme valósulhatott meg 2015 őszére.

 

 Alföldy Gábor (k) projektvezető kalauzolja L. Simon Lászlót, a Miniszterelnökség államtitkárát (j)

 

A több mint 324 millió forintos projekt célja a történeti kert egykori képét és struktúráját döntően meghatározó tisztások és nyiladékok, valamint a négy halastavat, patakot magába foglaló, egyedülálló vízrendszer helyreállítása volt, de öt fahíd, valamint a parkot behálózó sétautak jelentős része is újjáépült. A park rendkívül rossz állapotú, de értékes faállományának szakszerű ápolása mellett elpusztult történeti faegyedeket pótoltak és több ezer cserjét ültettek. A parkban élő madarak és kisemlősök számára mesterséges odúk készültek.

 

A lezárult projekt a hatalmas park teljes helyreállításának első, legnagyobb beavatkozást igénylő ütemét jelentette. Annak ellenére, hogy a rekonstrukció nem lehetett teljes körű a terület nagysága, a támogatás korlátozottsága és a kórházi funkció miatt, a projekt rendkívül látványos változásokat hozott, és Közép-Európa egyik legfontosabb kertépítészeti és kert-műemlékvédelmi beruházásának számít.

 

Kapcsolódó cikkek:

Megelevenedő évszázadok a gyulai kastélyban

3D pontfelhő készül a Károlyi-kastélyról

Top 5 lenyűgöző kastély, ami levesz a lábadról

Őszre megújul a Helikon kastélymúzeum kertje

 


 

Cikkajánló