Izzadni jó!

Szinte elviselhetetlen forróságban „aszalódunk” egy néhány négyzetméteres helyiségben, miközben apró verejtékcseppek milliói gördülnek le bőrfelületünkről, megváltásként pedig beállunk a jéghideg zuhany alá. Ezt csinálják a szaunázás szerelmesei. De mire is jó ez?

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Thomas Wanhoff
Hotel Arthur
Hotel Der Oeschberghof
2013. december 11.

Szinte elviselhetetlen forróságban „aszalódunk” egy néhány négyzetméteres helyiségben, miközben apró verejtékcseppek milliói gördülnek le bőrfelületünkről, megváltásként pedig beállunk a jéghideg zuhany alá. Ezt csinálják a szaunázás szerelmesei. De mire is jó ez?

Szerencsére ma már a szaunázás nem számít kiváltságos életmódnak, így évről évre egyre népszerűbb a hazai lakosság körében. Mielőtt azonban fejest ugrunk a szaunázás utáni jéghideg vízbe, ildomos tisztában lenni a szaunázás írt és íratlan szabályaival!

Sokan nem is sejtik, hogy a szaunázás úttörői nem a finnek voltak, hanem a maják és az aztékok, akik sok nyavalyát izzasztással próbáltak gyógyítani. Gőzhöz pedig úgy jutottak, hogy a hidegvizet ráöntötték a tűzforró és átizzott kövekre. Azóta természetesen rengeteget változott a szaunázás kultúrája.

Méregtelenítés, immunrendszer erősítés

A szabályok szerint végrehajtott szaunázás jelentős szerepet játszik egészségünk megőrzésében, hiszen részt vesz a szervezet méregtelenítési folyamataiban: hatékonyan tisztít, segít megszabadulni a káros hatású salakanyagoktól, és erősíti immunrendszerünket. A forró száraz levegő kifejezett ellensége a baktériumoknak és a különféle vírusoknak. A magas hőmérséklet, majd a hideg víz együttes hatása élénkítően hat számos szervünkre és érrendszerünkre is.

 



A szaunázás jótékony hatásai

A vérbeli szaunázók télen a szaunából kijövet szemrebbenés nélkül "elmerülnek" a friss hóban, néhány perc elteltével visszatérnek a meleg szaunába. Hidegben összehúzódnak a bőr pórusai. Ilyenkor olyan érzésük van, mintha millió apró tűvel szurkálnák bőrüket, ami paradox módon, rendkívül kellemes érzést nyújt. A melegben aztán ismét kitágulnak a bőr pórusai, így könnyen távozhatnak a szervezetünkre káros hatású salakanyagok. Ez a pulzáló összehúzódás és kitágulás rugalmassá, frissebbé teszi bőrünket. A téli időszakban a rendszeres szaunázással nagymértékben csökkenthetjük a légúti megbetegedések kockázatát, és fitten tarthatjuk magunkat.

 



A szaunázás igazi életforma. Számos országban a szaunázást fürdőruha nélkül végzik, így a bőrfelület bármely része akadálytalanul izzadhat. A jól felszerelt szaunában mindig található homokóra és hőfokmérő készülék. A klasszikus finn szauna mintegy 90 C fokos, a relatív páratartalma pedig kb. 30 százalékos. Az „első bálozóknak” vagyis a kezdőknek érdemes fokozatosan, mértékletesen növelni a szaunában tartózkodás idejét, de nem ajánlott tíz percnél hosszabb időt egyszerre a szaunában tölteniük. Az első alapos izzadást követően egy jó értelemben vett hideg zuhany, és jégfürdő következik, majd néhány perces pihenő, és ismét átadják testüket a szauna melegének. E műveletet érdemes általában háromszor - négyszer megismételni, majd a teljes „szeánszt” követően egy kényelmes fotelben pihenhetünk 20-30 percet.
 
Cikkajánló