Jó hír: egyre több a túzok!

A legutóbbi adatok szerint örvendetesen gyarapszik a túzokállomány a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi-puszták részterületén. A több évtizedes visszaesés után a nagy madarak száma ismét megközelítette a negyvenet.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Szatmári Zoltán
shutterstock.com
2014. november 6.

A legutóbbi adatok szerint örvendetesen gyarapszik a túzokállomány a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi-puszták részterületén. A több évtizedes visszaesés után a nagy madarak száma ismét megközelítette a negyvenet.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén belül három helyen találkozhatunk túzokokkal: a Dévaványai-Ecsegi pusztákon, a Kis-Sárréten és a Csanádi pusztákon. Dévaványa térségében található a legnagyobb magyarországi állomány, több mint ötszáz egyed. A Kis-Sárréten és a Csanádi pusztákon jóval kisebb állományok vannak.

Ami a Csanádi pusztákat illeti, az itteni állomány 1968-ban még 41 példány volt, de 1972-ben már 12-re apadt. Az 1980-as évek közepén némi emelkedést tapasztaltak, 18 példányt számoltak. A 2009-es adat már sokkal biztatóbb volt: munkatársaink 30 nagy madarat számoltak. A napokban végzett felmérés szerint pedig a túzokok száma megközelítette a fél évszázaddal ezelőtti szintet, azaz a negyvenet.

 

 

Túzoktojások


A növekedésre utaló jeleket már a költési időszakban tapasztalni lehetett, a nemzeti park munkatársai ugyanis hat olyan tojót is megfigyeltek, amelyek rendszeresen terelgették fiókáikat a pusztában. Négy tojó egy-egy, kettő pedig két-két fiókát nevelt. Bíznak abban, hogy a nyolc, idén felcseperedett fióka szerencsésen megéli a tavaszt is.

A tél mindig nagy próbatételt jelent a túzokok számára. A nemzeti park szakemberei igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbb nagy madár túlélje a kritikus időszakot. A táplálékukkal valószínűleg nem lesz gond, idén ugyanis nagyon jól keltek a repcék (ez a túzok fő tápláléka) és a lucernák, s még mindig szépek a gyepterületek. Amennyiben vastag lesz a hótakaró, akkor munkagépekkel eltakarítják a táblákról a havat. Szükség esetén kiegészítő takarmányt is kihelyeznek a madaraknak.

 

 

"A világ legjobb állása", az árva túzokfiókák hozzászoktatása a természethez


Érdekesség, hogy a téli időszakban a túzokok szívesen társulnak az őzekkel. Utóbbiak ugyanis a hó alól is ki tudják kotorni a zöld táplálékot, amelyből aztán a túzokoknak is jut.

Az állomány idei növekedéséhez a kedvező időjárás mellett hozzájárult az is, hogy a határban nagyon sok volt a rágcsáló. Utóbbiak egyrészt táplálékul szolgáltak a túzokok számára, másrészt mivel a rókák is elsősorban a pockokat, egereket ették, így a fiókák is kisebb eséllyel estek áldozatul.

 

Novemberi lapszámunkból mindent megtudhatsz a túzokokról és a védelmükben végzett tevékenységről!

Cikkajánló