Jön a 2023-as év első csillaghullása

A Quadrantidák fényes meteorraj maximuma január 3-áról 4-ére virradó éjjel lesz látható, persze, csak ha nem takarja felhő az égboltot.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
idokep.hu
2023. január 2.

A Quadrantidák fényes meteorraj maximuma január 3-áról 4-ére virradó éjjel lesz látható, persze, csak ha nem takarja felhő az égboltot.

Még csak most kezdődött az év, de máris érkezik a 2023-as év első csillaghullása – olvashatjuk az Időkép oldalán. A Quadrantidák meteorraj már december vége óta bombázza a Földet, de a maximuma még hátra van. Ráadásul nem csak a legelső, hanem egyben az év egyik leglátványosabb csillaghullását figyelhetjük meg.

A Quadrantidák meteorraj arról ismert, hogy hosszú tűzcsíkokat okoz, amelyek fényesebbek, mint az éjszakai égbolton látható tipikus hullócsillagok.

A csillagászok január 4-én hajnali 4 óra 40 percre várják a csillaghullás maximumát: óránként átlagosan 50-60 úgynevezett „hullócsillagra” számíthatunk az éjszakai égbolton, bár a csúcs akár a 200-at is elérheti óránként. Ennek a meteorrajnak egyébként igen rövid ideig tart a maximuma, mindössze 6 órán át. Bár a meteorok az egész égboltot észlelhetők lesznek, a szakértők szerint mégis a legjobb északkelet felé fordulni, majd a Nagy Göncöl és a Kis Göncöl nyele között figyelni az eseményeket.

Sajnos az előrejelzések szerint a 90%-os hízó Hold és a várható időjárás sem fog kedvezni a meteorvadászatnak, így csak kevés helyen lehet szerencsénk a látvány megfigyelésében. Némiképp kárpótolhat bennünket, hogy a Quadrantidák rádiómeteoros aktivitását nyomon követhetjük a Galileo Webcast YouTube-csatornáján, ahol a tatai állomás mérései élőben elérhetőek.

Cikkajánló