Üstököst fedezett fel egy magyar csillagász, az ő nevét kapta

Magyarországon 36 éve nem történt ilyen, ráadásul ez a 2022-es év legelső felfedezett üstököse.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
csillagaszat.hu
2022. január 11.

Magyarországon 36 éve nem történt ilyen, ráadásul ez a 2022-es év legelső felfedezett üstököse.

Sárneczky Krisztián ezzel a harmadik magyar ember, akiről üstököst neveztek el. A csillagász a Piszkéstetői Obszervatóriumban tette a megfigyelést a január elsejéből másodikába forduló éjszakán, amiről a csillagaszat.hu oldalon megjelent személyes hangvételű cikkben számol be.

Mint írja, az elmúlt hónapokban a felhős, ködös idő nem kedvezett a csillagászati megfigyeléseknek, nagyjából Szilveszter éjszakáján fordult jobbra a helyzet. A felfedezés napján majdnem teljesen derült volt az ég. Bár az üstökös bizonyult az aznapi legnagyobb felfedezésének, előtte két, eddig ismeretlen kisbolygót is sikerült elcsípnie.

Az egyik, a 2022 AC jelű égitest már távolodóban volt, amikor megpillantotta, de december 28-án 1,1 millió km-re haladt el mellettünk. Átmérője 30-40 méter, keringési ideje rövid, 221 nap. A másik, most felfedezett földsúroló kisbolygó különlegessége, hogy mindössze 3 perc alatt fordul meg a tengelye körül. Átmérője 70 méter, és január 20-án 3,7 millió km-es földközelségbe kerül. Azt egyelőre nem tudni, miért pörög ilyen gyorsan.

A második kisbolygó felfedezése után néhány perccel Sárneczky Krisztián egy újabb, mozgó égitestre lett figyelmes, ami határozottan ködösnek tűnt. Először azt hitte, csak egy ködös megjelenésű tükröződésről van szó, vagy a kép sarkaiban előforduló defókuszáltság okozza az elmosódást. „Bár ekkor már majdnem napra pontosan 24 éve üldöztem a Schmidt-teleszkóppal a gyermekkori álmom, mégis annyira váratlanul ért a felfedezés, hogy elsőre nem is akartam elhinni” – írja a beszámolójában. Az ezt követő, digitálisan összerakott felvételek eloszlatták a kételyeit.

Jelzett a Minor Planet Centernek a gyors mozgású üstökössel kapcsolatban, ami a feltétele annak, hogy a megtaláló személyről nevezzék azt el.

A központ január 7-én válaszolt: a 2022-es év első, C/2022 A1 jelű üstökös hivatalosan is a Sárneczky-üstökös nevet kapta.

Amit tudunk róla:

  • Megtalálásakor mindössze 60 millió km-re volt a Földtől – ez nem tipikus, mivel általában Jupiter távolságban, azaz kb. 750 millió km-re vagy még messzebb szokták felfedezni az üstökösöket.
  • Látszólagos mozgása közel hússzorosa volt egy átlagos üstökös mozgásának, mert a bolygók keringési irányával ellentétes a keringési iránya, és a pályasíkja is nagy szögben, 63 fokkal hajlik a Föld pályasíkjához.
  • Apró és halvány üstökösről van szó. Eddig azért nem fedezték fel, mert még a jelenleginél is jóval halványabb volt.
  • Ezután már gyorsan szaporodtak a megfigyelések, Európában, Amerikában és Ázsiában is észlelték az üstököst. Földközelségét január 8-án érte el, 47,6 millió km-re volt tőlünk, és szabad szemmel nem lehetett látni. Nagyobb távcsővel február végéig lehet észlelni.
Cikkajánló