Jön a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

Május 25-től 27-ig rendezik meg Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, amely mára az ország egyik legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvényévé nőtte ki magát.

Szerző:
Sajtóanyag
Fotó:
Facebppk/Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő
Bíró Patrícia
2018. május 18.

Május 25-től 27-ig rendezik meg Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, amely mára az ország egyik legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvényévé nőtte ki magát.

A fesztivál 3 napja alatt a fő vetítési helyszíneken (a királyi kastély lovardája) és a gödöllői Alsóparkban minden program ingyenesen látogatható. Összesen 5 helyszínen párhuzamos vetítésekkel várják a nézőket, lesznek angol nyelvű vetítések, és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok. A fesztivál népszerűségét mutatja, hogy ebben az évben David Attenborough három alkotását is benevezte, és már a legnagyobb nemzetközi filmstúdiók is jelentkeznek a megmérettetésre.

 


A rendezvényen a Magyar Természetjáró Szövetség is képviselteti magát. Lesz pecsételőjáték, melyen kéktúrás ajándékcsomagot lehet nyerni. A helyszínen Országos Kéktúra pecsételőfüzetet, kéktúrás pólót, térképet és Országos Kékkör Térképes Túrakalauzt vásárolhatnak az érdeklődők, illetve ajándék Turista Magazinnal várják majd a fesztivál résztvevőit.


Bemutatkoznak a nemzeti parkok, az erdészetek, kiállítanak egy 23 000 literes óriásakváriumot, melyben hazánk vízi élővilágát ismerhetik meg a látogatók, lesz „Állati jó”-bemutató a Budakeszi Vadaspark jóvoltából, és erdészeti játszóteret is kialakítanak.

 

A fesztiválnak hivatalos dala is van, előadója Szarka Tamás, a dal címe Madaraim 2018


A Trash Art Magyarország kültériszobor-pályázat és -kiállítás keretén belül idén középiskolások, amatőrök és művészek biodiverzitás témakörben alkottak. A cél, hogy felhívják a társadalom figyelmét napjaink egyik legégetőbb problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére. A szobrok először a gödöllői fesztiválon tekinthetők meg, majd május 28. és június 30. között a királyi kastély parkjában, majd ezt követően megjelennek több neves hazai fesztiválon (Művészetek völgye, Sziget fesztivál). A rendezvényen lesz Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás is, mely idén a nemzeti parkok mellett az erdészetek természetmegőrző szerepének bemutatását is célul tűzte ki.

 

A Trash Art Magyarország kültériszobor-pályázat alkotásai is kiállításra kerülnek a fesztiválon


Zenei programokban szintén bővelkedni fog az idei rendezvény: a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny fiatal együtteseknek nyújt bemutatkozási lehetőséget péntek és szombat este a Nagyszínpadon, vasárnap délelőtt pedig Gödöllő kórusai ismert zenészek részvételével adnak elő két dalt a Természet- és Környezetvédelem Gálájának megnyitójaként.


A vasárnapi gálán kihirdetik a díjazottakat, amit az M5 nézői élőben követhetnek. A csatorna különdíjat is átnyújt egy magyar alkotónak.


Akik pedig nem tudnak ellátogatni Gödöllőre, azoknak a szervezők az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat ajánlják, melyet közel 30 helyszínen, vidéki nagyvárosok mozijában és a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban rendeznek meg ugyancsak május 25. és 27. között. A helyszíneken ingyenes filmvetítésekkel, kiállításokkal és szemléletformáló programokkal várják a helyi szervezők az érdeklődőket.

 

Bővebb információ és részletes program az esemény weboldalán.

Cikkajánló