Tudástár

Karácsonyi díszek, egyenesen a kertből

Ha valaki természetes alapanyagokból szeretne karácsonyi dekorációt készíteni, ma már remek ötleteket találhat az interneten. Néhány gally, szalag és toboz, és máris kész az ötletes dísz.

Szerző:
TM
Fotó:
Tóth Judit
firefliesandmudpies.com
mirandamade.com
stowandtellu.com
aboutamom.com
craftberry brush
2017. december 18.

Ha valaki természetes alapanyagokból szeretne karácsonyi dekorációt készíteni, ma már remek ötleteket találhat az interneten. Néhány gally, szalag és toboz, és máris kész az ötletes dísz.

Mikor bevállaltam ezt a feladatot, leginkább az motivált, hogy így legalább biztos neki fogok majd ülni a karácsonyi dekorációk és díszek gyártásának. Egyébként sajnos, időm sincs nagyon ilyesmire, és bevallom, nem is szoktam megszállottan kézműveskedni. Pedig kisgyerekes anyukaként bizony jól jönne ez a hobbi.

 

09(35).jpg

 

Aztán elkezdtem a neten böngészni a környezettudatos karácsonyi dekorációk után, és rájöttem, hogy nálam kreatívabb emberek már remek ötleteket találtak ki, melyek között sok olyan is akad, amelyhez nem kell DIY (Do It Yourself) bloggernek lenni. Következzen egy kis válogatás olyan díszekből, melyekhez nem kellenek extra alapanyagok, a hozzávalók többségéhez elég a házban, a kertben vagy a közeli parkban körülnézni.


Az egyik legsokoldalúbb alapanyag a fenyőtoboz, amelyből a díszek mellett adventi koszorút, karácsonyi kopogtatót vagy lakásdíszt is lehet készíteni.

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit

Toboz masnival - Egy igazán egyszerű és szép darab, amihez tobozon kívül csak egy szalagra van szükség

 

 

02(172).jpg

Rénszarvas tobozból - Egy kedves dísz, a tobozfejű Rudolf. A szemeket és az orrot filcanyagból is lehet készíteni. Ami számomra nehézség volt, az az ágakból készült szarv felaplikálása. Végül vékony dróttal sikerült.

 

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit

 Manók tobozból - A kedvenceim. A toboz mellett csak egy fagolyóra van szükség a fejhez, a kalap filcből, a sál maradék szalagból készült.

 

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit

Bagoly dióból - A toboz mellett a másik favoritnak számító alapanyag a dió, amelyből a fantáziánktól és kézügyességünktől függően, különböző aranyos állatokat készíthetünk, például rénszarvast vagy baglyot

 

Szintén nagyon jópofák az ágakból és gallyakból készített díszek. Ezekhez szintén elég csak a kertbe kimenni, és összeválogatni a megfelelő formájú darabokat. Arra érdemes ügyelni, hogy az ősszel összerakott kis farakásokat nagyon azért ne bolygassuk meg, mert előfordulhat, hogy azokban kisebb állatok húzták meg magukat télire.

 

05(77).jpg

 Szalagokból készült karácsonyfa - A kis ágdarabon kívül csak a régi szalagokra van szükségünk. Ezekből pedig minden lakásban kallódik néhány a szekrény mélyén.

 

 

 

07(52).jpg

  Karácsonyfa ágakból - Egyszerű és nagyszerű, szerintem így jellemezhető legjobban ez a dísz, melynek elkészítéséhez az ágakon és egy darab kartonon kívül csak egy jó ragasztóra lesz szükség

 

 

06(57).jpg

 Ágakból készült hópehely - Önmagukban is szépek, de egy díszes, régi gombbal, fenyő- vagy tujaágakkal, pár piros bogyóval már igazán mutatós darabok készíthetők

 

 

08(39).jpg

 Puzzle-hópehely - Minden kisgyerekes háztartásban akadnak kóbor kirakódarabok is. Hogy honnan jöttek, már senki sem tudja, de megmagyarázhatatlan módon egyik meglévő kirakóhoz sem illenek. Ezek a puzzle-darabok most új szerepben, hópehelyként mutathatják meg magukat.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

A természetből is meríthetsz a karácsonyi dekorációhoz

Fenyőmustra: mindent a karácsonyfákról

Az ország legkülönlegesebb adventi forgatagai

 

Cikkajánló