Karintia: napfény, hó, síelés, szabadság

Kevés olyan hely van, amely oly jól beváltja a megérkezés utáni felüdülés ígéretét, mint az Ausztria napfényes részén található Karintia. A szinte határtalan sípályákon „kitombolhatjuk“ magunkat, hogy aztán a síeléstől elcsigázott tagjainkat egy hangulatos Hütte kellemes atmoszférájában lazíthassuk el.

Szerző:
TM.hu
Fotó:
Franz Gerdl
Hohe Tauern
Daniel Zupanc
2014. október 24.

Kevés olyan hely van, amely oly jól beváltja a megérkezés utáni felüdülés ígéretét, mint az Ausztria napfényes részén található Karintia. A szinte határtalan sípályákon „kitombolhatjuk“ magunkat, hogy aztán a síeléstől elcsigázott tagjainkat egy hangulatos Hütte kellemes atmoszférájában lazíthassuk el.

Az Alpok-adriai régióban fekvő Karintiát, kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt, gyakran kényezteti a napsütés, és nemcsak nyáron, hanem télen is. Az idelátogatók hóesésben gazdag, mégis kellemesen enyhe klímájú telet és 100 órával több napsütést élvezhetnek, mint más, az Alpok főgerincétől nyugatra eső síterületeken.
 

23 síterület - a határtalan síelés élménye
 

A karintiai tél a téli szórakozások széles palettáját kínálja. Huszonhárom síterület a biztosíték arra, hogy mindenki megtalálja álmai sípályáját.
Néhányat ezek közül Ausztria illetve Európa legjobb síterületeként tartanak számon.

 


 

Az első síleckék

 

Tanulj síelni profi oktatóktól!

A minősített karintiai síiskolák sítanfolyamain garantáltan mindenki gyorsan elsajátítja a síelés csínját-bínját. A tanfolyamokon a kezdők három nap alatt olyan jól megtanulnak síelni, hogy bármelyik kék sípályán probléma nélkül le tudnak siklani.
 

Élmények a sípályákon túl - Túrázz teliholdkor!

 

 

A hófödte terepen az éjszakák is világosabbak


Rengeteg örömöt kínál a sípályákon kívül a számos csábító program. Csak a korcsolyázóknak és az alpesi régióra jellemző curling-szerű ügyességi sport (Eisstockschützen) kedvelőinek számtalan tó áll a rendelkezésére, többek között a Weissensee, amely 6,5 km² felületével a legnagyobb természetes, korcsolyázásra előkészített jégfelület Európában. Karintia persze időtlen idők óta kedvenc helye a sítúrázóknak is. Kitűnő változatosságot kínálnak a sífutópályák, a kivilágított szánkópályák és a hótaposós túrák is. Mindemellett garantáltan maradandó élményről gondoskodnak az olyan különleges élmények, mint a romantikus kirándulás teliholdkor.


Christkindlmarkt és társai

 

 

A népszokások mellett a kulináris hagyományok is különleges státuszt élveznek
 

A helyi népszokások, a különleges kórusok által adott koncertek, valamint a hangulatos karácsonyi vásárok (Christkindlmarkt) - Klagenfurtban, Villachban, Veldenben vagy a Millstätter See-nél - teszik még varázslatosabbá a karintiai tél. A régió különlegességei közé tartozik többek között a gegendtali "kolompoló éjszakák" (Klöckler), a karácsonyfa-elsüllyesztés (Christbaumversenken) vagy a februári templomocskás felvonulás (Kirchleintragen) Bad Eisenkappelben.
A népszokások mellett a kulináris hagyományok is különleges státuszt élveznek Karintiában. A karintiai Alpok-adriai konyha ízletes egésszé vegyíti össze a régiókból származó friss hozzávalókat, a régi konyhai hagyományokat és azok újraértelmezéseit.

 

Cikkajánló