Káros lehet a papír szívószál

Egy friss kutatás szerint a papírból készült szívószálak vélhetően egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe stock
Forrás:
hvg.hu
forbes.hu
2023. szeptember 5.

Egy friss kutatás szerint a papírból készült szívószálak vélhetően egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak.

Örök vegyi anyagokat (PFA) találtak a növényi alapú szívószálakban egy, az Egyesült Államokban zajlott kutatásban. Ezek a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok nem véletlenül kapták a nevüket: nagyon nehezen bomlanak le, ezért mind a környezetben, mind az emberi szervezetben tartósan megmaradnak, és elképzelhető, hogy egészségügyi problémákat okoznak. Egyes kutatások szerint hatással lehetnek a koleszterinszintre, a pajzsmirigyre, és okozhatnak alacsonyabb születési súlyt, illetve akár daganatos megbetegedést is.

Ezután belga kutatók vették górcső alá a Belgiumban árult, a papírból, bambuszból, az üvegből, a rozsdamentes acélból és a műanyagból készült szívószálakat (39 különböző márkát), és az összeset letesztelték PFA-anyagok szempontjából. Eredményeiket a Food Additives & Contaminants folyóiratban publikálták májusban.

A szívószálak 69 százaléka tartalmazott PFA-t, összesen 18-félét azonosítottak – írja a hvg.

A papír szívószálak bizonyultak a legvészesebbnek, 90%-ukban megtalálták a káros vegyszereket. A bambuszból készült darabok 80%-a volt érintett, míg a műanyag szívószálaknak 75%-a, az üvegből készülteknek pedig 40%-a. Ezzel szemben az acél szívószálakban nem találtak PFA-t.


A PFA-k közül PFOA-t, azaz perfluor oktánsavat, trifluor-ecetsavatat (TFA) és a trifluor-metánszulfonsavat találtak a vizsgálat során, pedig előbbit már 2020-ban világszerte betiltották. A vegyszerek csak kis mennyiségben voltak jelen, és nem tudni, hogyan kerültek a szívószálakba: vízszigetelés céljából, vagy véletlenül szennyeződtek velük a talaj, illetve a víz által.

Örök vegyi anyagokból több mint 4700-at ismerünk, a felhasználásuk rendkívül széleskörű: többek között vízlepergető textíliákon, kozmetikumokban, tűzoltóhab előállításánál is használják őket. A gyorséttermi csomagolások, a csomagolt élelmiszerek, a tapadásmentes és a műanyagedények, illetve a csapvíz is tartalmazhatnak PFA-t.

Cikkajánló