Műanyag mikroszemcséket találtak emberi vérben

A kutatásban 22 felnőtt vérmintáját nézték meg, és 17-ben találtak műanyagszemcsét. Egyelőre nem tudni, ez mit okozhat a szervezetben.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
The Gurdian
2022. március 26.

A kutatásban 22 felnőtt vérmintáját nézték meg, és 17-ben találtak műanyagszemcsét. Egyelőre nem tudni, ez mit okozhat a szervezetben.

Azt mindenesetre bizonyítja a friss felfedezés, hogy a szervezeten belül terjednek a műanyagszemcsék, és akár a szervekben is megtapadhatnak – írja az MTI a The Guardian nyomán. Arról már mi is sokszor írtunk, hogy a mikroműanyagok étellel és vízzel az emberi szervezetbe jutnak, illetve be is lélegezhetjük őket. Voltak olyan vizsgálatok, amelyek során felnőttek, sőt, csecsemők székletében is megtalálták ezeket a részecskéket, nem is keveset. Egy korábbi kutatás szerint például a cumisüveg segítségével etetett kisbabák széklete tízszer több műanyagot tartalmazott, mint a felnőtteké.

A mostani kutatásban acéltűket és üveg kémcsöveket használtak. A 17, műanyagot tartalmazó mintának a felében PET-műanyagot találtak, ami italos palackokból került a szervezetbe, a harmadukból polisztirént mutattak ki, amit csomagolóanyagokban használnak, és a negyedük polietilént, a műanyag táskák anyagát tartalmazta.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy megbetegítik-e az embert a műanyagszemcsék, de a mikroműanyagok laboratóriumi körülmények között károsítják az emberi sejteket. A légszennyezés mikroszemcséiről már tudjuk, hogy behatolnak a szervezetbe, és évente több millió idő előtti halálozást okoznak. A kutatás kiterjesztése már megkezdődött, így hamarosan talán további részletekkel tudnak szolgálni a tudósok.

Cikkajánló