Kerékpárral a Fertő tó körül

Az osztrák kerékpárutaknál is jobb infrastrukturális feltételeket teremtenek a hazai Fertő-tájon.

Szerző:
Fersch Attila (FHNPI)
Fotó:
Goda István
Mogyorósi Sándor
Pellinger Attila
2013. augusztus 24.

Az osztrák kerékpárutaknál is jobb infrastrukturális feltételeket teremtenek a hazai Fertő-tájon.

A Magyar Kormány, felismerve a Világörökség részét képező Fertő-táj hazai felén, a kerékpáros infrastruktúra terén megoldásra váró legsürgetőbb feladatokat, 2012. őszén elkezdte a vonatkozó problémák felszámolását. 2012. őszétől 450 millió forint kormányzati forrás, majd idén nyártól további 700 millió forint EU-s pénz, azaz összesen 1050 millió forint áll a fertői kerékpárút-hálózat fejlesztésére. Így belátható időn belül, legkésőbb jövő nyárig elkészülhet az összes olyan beruházás, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kerékpáros turisták számára egy igazán vonzó célpont legyen ez a térség.

 

 

Már idén ősz közepére-végére, még a fagyok beállta előtt, a mai szabványoknak megfelelő, teljesen korszerűsített, újszerű bringautak készülnek el, összesen 19 km hosszan Fertőboz és Fertőszéplak bel- és külterületein, Fertőrákos külterületein (a fertőmeggyesi határátkelőig), Fertőd külterületein (a pomogyi határátkelőig), valamint Hidegség, Fertőhomok és Hegykő külterületein. Gyakorlatilag a 22 éve épült és azóta erősen leromlott állagú szakaszok újulnak meg. Mindehhez pedig az EUROVELO európai kerékpáros-hálózathoz illeszkedő kerékpáros közlekedési irányító és információs táblarendszer társul. A munkák nyár végén kezdődtek el a közbeszerzésen nyertes STRABAG Kft. kivitelezésében, és várhatóan novemberben fejeződnek be.

 

Nagyobb térképért kattintson! 


A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programban EU-s források felhasználásával egy 700 millió forintos projekt keretén belül három forgalmas település belterületén, Fertőrákoson, Balfon, és Sarródon, továbbá Fertőszéplak egyes hiányzó belterületi szakaszain kerékpárutak, kerékpársávok, kerékpáros nyomok kialakításával, és egyéb forgalomtechnikai megoldások alkalmazásával oldják meg a biciklisek biztonságos közlekedését. Fertőrákos és Balf között elkészül a csaknem 25 éve folyamatosan napirenden lévő, mindeddig hiányzó önálló bicikliút, továbbá Balfot déli külterületén is összekötik a meglévő kerékpárúttal Fertőboz felé. Ezen a részen a közút mellett mindkét oldalon leburkolják az útpadkát, ahol a kerékpárosok kényelmesen haladhatnak majd teljes biztonságban. Fertőrákostól a Vízitelepig (vitorláskikötők, hajóállomás, strand) szintén kialakítják a biztonságos kerékpársávokat.

 

 

A nyár végén elkészült engedélyezési és kiviteli tervek alapján jó esély van arra, hogy a szükséges engedélyeket beszerezze a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság által vezetett konzorcium még az ősz folyamán. Télre maradna a közbeszerzések lefolytatása, hogy a fagyok megszűnése után, 2014 tavaszán megindulhassanak a hiányzó új szakaszok megépítésére a kivitelezési munkák. Így legkésőbb jövő nyár közepére, kerékpárral teljesen körbejárható lehet a Fertő hazai fele is.

Cikkajánló