Két éven belül a Wenckheim-kastély is megújul

Az épület és a park rendbetételén túl új kiállításokat, látványosságokat, programlehetőségeket terveznek a szabadkígyósi kastélyba. A kivitelezési munkákat augusztusban kezdik.

Szerző:
MTI
Fotó:
MTI fotó / Rosta Tibor
Sztankó Bálint
2018. április 10.

Az épület és a park rendbetételén túl új kiállításokat, látványosságokat, programlehetőségeket terveznek a szabadkígyósi kastélyba. A kivitelezési munkákat augusztusban kezdik.

Felújítják a főépület földszinti részét, és itt kiállítótereket, vetítőtermet, ajándékboltot és kávézót alakítanak ki. A tető, a torony, a pince egy része, a félemelet és a homlokzat is megújul, emellett teljes körű közműfejlesztésre, utólagos szigetelésre, gépészeti munkákra kerül sor. A park 1954 óta természetvédelmi terület, most ennek egy részét is felújítják. 

 

 

Mi is jártunk már a kastélyban
Áll a Viharsarok egyik eldugott szegletében egy pompás főúri palota, amelynek annyi épülete van, ahány évszak, annyi szobája, ahány hét, és annyi ablaka, ahány nap egy évben. Története Jókait is megihlette. A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban jártunk. >>

A látogatók kiválaszthatják, milyen szerepben szeretnének „vendégeskedni” a kastélyban. A műteremben különböző korabeli háttérrel, jelmezekben lehet majd fényképezkedni, és VR-szemüveget is ki lehet próbálni. Berendeznek egy technikatörténeti kiállítást, ahol például az egykori saját gázfejlesztő és a vízrendszer működését mutatják majd be. Gondolkodnak azon is, hogy akár magántőke bevonásával szállodát alakítanak ki az emeleten. A kertben tematikus, 19. századi játékokat felvonultató játszóteret és egy babaházat hoznak létre, illetve fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálják a szökőkutakat.


A felújításra 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el, amelyet a kormány 571,5 millió forint hazai forrással egészít ki. Az átadást 2020-ra tervezik.

 


Egy másik támogatásból kialakítanak egy nagyjából 20 kilométeres kerékpárutat, amellyel a négy Wenckheim-kastélyt, a gyulait, a gerlait, a szabadkígyósit és a póstelekit kötik össze.


A Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként 39 műemlék - 20 kastély és 19 vár - újul meg, erre a kormány 55 milliárd forintot különített el.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Tiszántúl mesés főúri kastélya - Szabadkígyós

Téli túra a viharsarok egyik legszebb vidékén

Ybl Miklós egyik legszebb munkája - Szabadkígyós

Cikkajánló