Két túrázó tévedt el a Börzsönyben

Rájuk sötétedett az erdőben, nem volt fejlámpájuk, a segélykérés után lemerült a telefonjuk. Nem túl biztató helyzet, de minden jó, ha a vége jó.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat
2023. december 11.

Rájuk sötétedett az erdőben, nem volt fejlámpájuk, a segélykérés után lemerült a telefonjuk. Nem túl biztató helyzet, de minden jó, ha a vége jó.

Két túrázó kért segítséget december 9-én késő délután, első körben a 112-es segélykérő számon, majd a Pest Vármegyei Rendőrség ügyelete riasztotta a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot. A kirándulók a Nagy-Hideg-hegy felől indultak el Kisinóc irányába, de rájuk sötétedett, nem volt náluk fejlámpa, és nem tudták, merre kell menni. A telefonjukon nem volt offline térkép, és nem is volt megfelelően feltöltve – számolt be cikkében a borzsonymentok.hu.

Mivel a hívás a 112 segélykérő számon érkezett, sikerült azonosítani a segélykérés pillanatában sugárzott GPS-koordinátát, így meg tudták állapítani, hogy a bajba jutottak a sárga kereszt turistaúton tartózkodnak, a Mária-út közelében. A hegyimentő szolgálat ügyeletese kérte a túrázókat, hogy maradjanak ott, ahol vannak. A Nagy-Hideg-hegyről két hegyimentő gyalog indult a nyomukba, míg a szolgálati autóval Kóspallag felől kerülve indult el egy másik egység Kisinóc irányába, ahogy a Váci Rendőrkapitányság járőrei is. A segélykérőkkel közben teljesen megszakadt a kapcsolat, mivel lemerült a telefonjuk.

A nehéz terep miatt a hegyimentő egységek lassan értek a helyszínre, és a megadott koordinátákon nem találták meg a segélykérőket. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat ügyeletese ekkor már segítséget kért a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóságtól is, hogy kiterjesszék a keresést nagyobb területre. Mindeközben a hegyimentő szolgálat terepjárós egysége a Kisinóc-Érsék tisztás közötti műúton találkozott egy terepfutóval, aki elmondta, hogy összefutott az eltévedt párral, adott nekik egy fejlámpát, és útba igazította őket. Így az eltévedt túrázók alig 15 perccel a hegyimentők érkezése előtt elindultak Kisinóc irányába, elkerülve a gyalogos egységüket.

A segítséget kérők hozzátartozója is elindult gyalog Kisinócról a sárga kereszten, és rövidesen találkozott az eltévedtekkel, ahogy a helyszínre érkező hegyimentő és rendőri egységekkel is. A túrázók jó állapotban voltak, orvosi segítségre nem volt szükség, és Kisinóctól már saját gépjárművükkel hozzátartozóik kíséretében távoztak.

A hegyimentők felhívják a kirándulók figyelmét, hogy a hideg téli napokon körültekintően tervezzék meg börzsönyi túráikat, és gondoskodjanak megfelelő felszerelésről is. A legfontosabb téli túrázási tanácsaikat ITT gyűjtötték össze.

Cikkajánló