Kézzelfogható eredményei vannak az Ormánság fejlesztésének

Tiffán Zsolt fideszes képviselő szerint a kezdeti kétkedés után egyre több ember előtt válik nyilvánvalóvá, hogy komoly, kézzelfogható eredményei vannak a baranyai Ormánság felzárkóztatását célzó Ős-Dráva programnak. 

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Harmi-Miklós
Amanda Slater
Amari
2014. március 28.

Tiffán Zsolt fideszes képviselő szerint a kezdeti kétkedés után egyre több ember előtt válik nyilvánvalóvá, hogy komoly, kézzelfogható eredményei vannak a baranyai Ormánság felzárkóztatását célzó Ős-Dráva programnak. 

A projekt összehangolásáért felelős kormánybiztos annak apropóján, hogy a témában szerdán Sellyén mintegy száz érdeklődő, köztük polgármesterek, civil szervezetek képviselői és gazdálkodók előtt tartott tájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt négy évben egyre többen csatlakoztak a programhoz, úgy gyorsult fel annak megvalósítása.


Az Ős-Dráva az ország egyik legszegényebb térségének tartott Ormánság 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt és több mint 40 települést érintő komplex területfejlesztési programja. A lényege, hogy vízkormányzási rendszer kialakításával revitalizálják a vizes élőhelyeket, elősegítve a Dráva mentén az ökoturizmus, a horgászat, az agrárium fellendülését.

 

 

Több víz a folyótól távolabb is


A tervek szerint a folyóvíz egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, és ebből oldják meg az agrárterületek öntözését. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az ott élők munkához, piacképes termékek előállításával jövedelemhez jussanak.


Tiffán Zsolt kiemelte, hogy szerdán elindult a Dráva Cún-szaporcai holtágának vízpótlására irányuló 600 millió forintos beruházás, amely a közeli ökoturisztikai látogatóközpont építésével együtt idén nyáron fejeződik be.
A Baranya megyei közgyűlés elnökeként és országgyűlési képviselőként is dolgozó fideszes politikus elmondta, hogy a napokban megkezdődtek a tervezett drávai kompátkelőhöz vezető, Vajszlót Vejtivel összekötő út építésének előkészületei és megvannak az engedélyek nyolc ormánsági veszélyeztetett fakazettás templom rekonstrukciójára, továbbá a sellyei szakközépiskola kollégiumának építésére is.

 

 

A holtágak az élővilág különleges menedékei


Tiffán Zsolt utalt rá: egy kisállat-kihelyezési program keretében még idén régi magyar baromfifajtákat kapnak ormánsági családok, akik az általuk nevelt kiváló minőségű, hungarikum szárnyasokkal nemcsak magukat, hanem a környék piacait, éttermeit is elláthatják. Hozzátette, hogy emellett stratégiai szövetség megkötését tervezik ormánsági méhészekkel az általuk készített méz minőségének és piaci jelenlétének javításáért.


A politikus hangsúlyozta, az Ős-Dráva program sikeréhez hozzájárul, hogy a Baranyában az elmúlt években felújított és épített utak nagy része az Ormánságban van, a közmunkaprogramnak köszönhetően pedig 420-an dolgoznak a fejlesztésre kijelölt dél-baranyai területeken.

  

 

 

 

Cikkajánló