Ki tapsolta vissza a telet? Azaz havasan is szép az a kokárda…?

Mitől lesz ilyen télies a hétvége időjárása? A fő "bűnös" neve: mediterrán ciklon...

2013. március 14.

Mitől lesz ilyen télies a hétvége időjárása? A fő "bűnös" neve: mediterrán ciklon...

Egyszer csak, közeledvén március közepéhez, az időjárás nagy rulett kereke idepörgetett egy nagy mediterrán ciklont. Hát ez nem egy főnyeremény, gondolhatjuk és igazunk is van.

A mediterrán ciklonok ugyanis igen ravasz kis „szerkezetek”. Úgy működnek, hogy az észak-északnyugat felöl érkező hideg légtömegek keverednek a Földközi-tenger felett található, viszonylag enyhe levegővel.

 

Ezzel nincs is gond, de közben a lefelé kocogó hideg légtömegek szépen megpattannak az Alpok hegyvonulatain és vesznek egy jó kis ciklonális perdületet. Így aztán meglassulva, megtekeredve találkoznak, a tenger felöl érkező meleg levegővel, ami aztán jó sok energiát adva neki belöki az egészet a szárazföld belseje felé. No, ekkor még a ciklon előoldalán eleinte meleg levegő áramlik, de amennyiben egy adott pályán mozog a kis hamis, úgy idővel könnyedén a hátoldalra kerülhetünk, és onnantól már észak felől érkezik hozzánk a jólesőnek nehezen nevezhető hideg levegő.

 

Fotó: Kern Anikó (ELTE)

 

Egy ilyen mediterrán ciklonocska aztán könnyedén képes egy többnapos viharos széllel és jelentős mennyiségű csapadékkal kísért időjárási helyzetet előállítani. Középpontjukban a légnyomás akár 990-995 hPa értékre is csökkenhet, ami figyelemre méltó teljesítmény. Ráadásul ciklontársainál kisebb mérete miatt a légnyomáskülönbség  csak szűk területre terjed ki, ami aztán 80-100 km/h feletti szélerősségben köszön vissza.
 

Na, most pont egy ilyen mediterrán ciklon határozza meg a hétvégénk időjárását. Könnyebb is sorolni, hogy mi lesz, minthogy azt mondanánk mi nem.
Hideg, eső, erős szél, havas eső, hó, még erősebb szél, majd felszakadozó felhőzet, ami következtében nagyon hideg, fagy… nem sorolom tovább.

 

Ami pedig nem lesz ezen a hétvégén, az a szép tavaszi kiránduló idő. A Télből ráadást kapunk, aki ezt szereti, hát váljék egészségére. De én úgy gondolom, hogy egy március 15.-ei túrán, kifejezetten jobb érzés a hóvirágok között gyalogolva madár éneket hallgatni, mint a kokárdánkról a havat folyton leseperni…
 

Ha Te is így gondolod, nyomd a gombot.(hátha hamarabb elvonul a mediterrán ciklon…)

 

 

A Túrameteo ajánlata:www.turistamagazin.hu/xvi-nepek-tavasza-teljesitmenytura.html
 

Cikkajánló