Kik festik fel a turistajelzéseket?

Túrázás közben az erdőt járva biztosan találkoztatok már többféle turistajelzéssel, melyek az idő múlásával felújításra szorulnak. Hazánkban a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) koordinálja a jelzésfestés-pályázatok keretein belül a turistajelzések karbantartását. Makrai Kornél ezüstjelvényes túravezetővel és útjelzővezetővel, az MTSZ szakági munkatársával, a jelzésfestés-pályázatok koordinátorával beszélgetett a Turista Magazin jelzésfestésről és az utóbbi évek pályázati eredményeiről.

Szerző:
Magyar Természetjáró Szövetség
2023. december 19.

Túrázás közben az erdőt járva biztosan találkoztatok már többféle turistajelzéssel, melyek az idő múlásával felújításra szorulnak. Hazánkban a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) koordinálja a jelzésfestés-pályázatok keretein belül a turistajelzések karbantartását. Makrai Kornél ezüstjelvényes túravezetővel és útjelzővezetővel, az MTSZ szakági munkatársával, a jelzésfestés-pályázatok koordinátorával beszélgetett a Turista Magazin jelzésfestésről és az utóbbi évek pályázati eredményeiről.

Turista Magazin: Hogyan társulnak a turistajelzésekkel kapcsolatos teendők az MTSZ-hez?

Makrai Kornél: 1930-ig kell visszaugranunk az időben, amikor is a Magyar Turista Szövetség kezdeményezésére megszülettek hazánkban a turistautak egységesített jelzései, ezek alapjaira épül a mai napig használt jelzésrendszer. Jelenleg 11 különféle szabványosított jelkép és 4 (kék, piros, sárga, zöld), szintén szabványosított szín használatos. A turistautak felújítása és karbantartása több évtizedes hagyomány az MTSZ-nél,

2015 óta pedig már minden évben jelzésfestéspályázatot hirdetünk meg.

TM: Kik és hogyan pályázhatnak erre?

M. K.: Kezdetben csak az MTSZ tagszervezetei vehettek részt a jelzésfestés-pályázatokban. Később bővítettük a pályázók körét, így most már minden, Magyarországon nyilvántartásba vett vállalkozás és civil szervezet bekapcsolódhat, egyedüli elvárás, hogy a felújítási munkákat egy MTSZ által nyilvántartott útjelzővezető szakember irányítsa. Fontos megemlítenem, hogy a jelzésfestés-karbantartás során leginkább a tagegyesületeink tagjainak önkéntes munkájára támaszkodunk.

TM: Hogyan képzeljünk el egy ilyen pályázati ügymenetet?

M. K.: Az év elején az mtsz.org-on kiírjuk a jelzésfestés-pályázatot. Erre érkeznek be a pályázatok, ahol a jelentkezők beküldik, hogy milyen turistaútszakaszt szeretnének felújítani. Én ellenőrzöm, hogy a pályázatban érintett turistautak aktuális jelképe és színe megfelel-e a szabványban lefektetett alapelveknek, illetve valóban felújításra szorulnak-e. Probléma esetén egyeztetek a területileg illetékes megyei szövetségekkel és egyesületekkel, az MTSZ Turistaút Szakbizottságával, és közösen megoldást keresünk a hiba javítására. Az elbírálás után következik a szerződéskötés, amelyben Németh Rita kolléganőm segít, ő készíti elő a vállalkozói szerződéseket, valamint adminisztrálja is azokat. Ezek után jön a munkavégzés időszaka, amely márciustól szeptemberig tart. Szeptemberig minden pályázatot készre kell jelenteni. Ezt követi az ellenőrzés fázisa, és ha ez is megtörtént, tájékoztatjuk a pályázókat. Végezetül következik a pénzügyi elszámolás és a kifizetés.

TM: A gyakorlatban hogyan zajlik a jelzésfestés-pályázat ellenőrzése?

M. K.: A pályázat beadásának egyik feltétele, hogy fényképeket kérünk az adott útvonalról. A pályázók közül sokan geotagelt (koordinátákkal ellátott – a szerk.) fotókat küldenek be, amelyeket ráhúzunk egy saját fejlesztésű térinformatikai térképre, és így meg tudjuk nézni, hogy az adott turistaútszakaszon valóban fel kell-e újítani a jelzéseket, vagy sem. A felmérésnek köszönhetően egyre több információnk van a turistautak jelzésének minőségéről, amit a térinformatikai rendszerünkben szintén ellenőrizni tudok. A felújítások befejezése után tapasztalt útjelzővezetőket kérek fel a pályázatok teljes körű terepi ellenőrzésére. Az ellenőrök nemcsak megnézik, hanem le is fényképezik a felfestett turistajelzéseket. Erre azért van szükség, mert az MTSZ állami forrásokból, pályázatokból finanszírozza a turistaút-felújításokat és -karbantartásokat. Ezen dokumentációk alapján számoljuk el az államtól kapott pénzt, hogy azt valóban turistautak felújítására használtuk fel.

TM: Van újdonság az utóbbi években a jelzésfestés-pályázatok terén?

M. K.: Nagy segítségünkre van a pályázatok nyilvántartásában és adminisztrációjában az MTSZ térinformatikai rendszerével együttműködő, saját fejlesztésű elektronikus pályázati felületünk, amelynek egy része egy jól áttekinthető online térkép. Itt figyelemmel kísérhetjük a már felújított és a folyamatban lévő turistaútszakaszok karbantartását, illetve azok státuszát is. A másik újdonság a jelzésfestés-pályázatban, hogy a szövetségek és az egyesületek működési területére folyamatos megállapodásokat kötünk, amelyek után már ők koordinálják, illetve veszik át a munka jelentős részét tőlünk. Természetesen ezen megállapodások előtt minden esetben egyeztetünk a turistaútszakaszok terén az adott területet kezelő állami erdőgazdaságokkal és nemzetipark-igazgatóságokkal.

TM: Említetted, hogy a turistautak karbantartását és a jelzésfestést egy minősített útjelzővezető felügyelete mellett végezhetik az önkéntesek. Hogyan lehet valaki képzett jelzésfestő?

M. K.: Ha valaki kedvet kapna a jelzésfestéshez, akkor egy, az MTSZ által akkreditált tanfolyamot kell elvégeznie. Az oktatás időtartama bő fél év, amely magában foglal elméleti és gyakorlati képzést, terepi tájékozódási ismerettel kiegészítve.

A közeljövőben a Turistaút Szakbizottság munkájának köszönhetően az útjelzővezető-képzés tananyaga frissülni fog.

TM: Azt lehet tudni, hogy hány kilométernyi turistautat újított fel az MTSZ az elmúlt hét évben a jelzésfestés-pályázat keretei között?

M. K.: A pályázatösszesítéseink alapján évente közel 1600–2000 kilométernyi útvonalon végeznek jelzésfestést a pályázóink. Az eddigi elvégzett munkák az MTSZ publikus térinformatikai térképes portáján követhetők nyomon, akár éves lebontásban is. Az egyes turistautak szakaszaira kattintva megjelenik az adott szakasz felújítását végző szervezet neve, a festett útvonal hossza, valamint a jelzés képe, színe.

TM: Végül egy személyes kérdés: szerinted miért fontos, hogy jól jelzett turistautak hálózata várja a természetjárókat?

M. K.: A szabványnak megfelelő, egységes, jól felfestett turistajelzések az erdőt járók biztonságos tájékozódását szolgálják. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a karbantartott turistautak a kirándulókat is jobban vonzzák. A természet megóvása érdekében pedig szerencsésebb, ha minél több tájegységben jól jelzett turistautak futnak és kötik össze a természeti és kulturális látnivalókat. Illetve a forgalmasabb útvonalakról a friss és jól látható jelzésekkel talán könnyebb „átvezetni” a túrázókat a kevésbé látogatottakra, így a népszerűbb turistacélpontok és utak terhelése is csökkenhet, hiszen az emberek más helyszíneket is megismerhetnek.

Önkéntesség

Ha érdekel a turistaút-felújítás, a jelzések karbantartása, és szívesen részt vennél benne, mint önkéntes, akkor írj a jelzesfestes@termeszetjaro.hu címre! Írd le röviden, hogy ki vagy, és mikor (időszak), hol (terület, tájegység) tudnál részt venni a jelzésfestésben, mi pedig összekötünk azzal a szervezettel, amelynek munkájában te is segíteni tudsz majd. Az elmúlt évek felújítási munkái és azok részletei bárki számára elérhetőek az mtsz.org-on, ahol egy interaktív térképen kiválaszthatóak az elmúlt évek megvalósult turistaút-felújítási munkái. Az egyes turistautak szakaszaira kattintva megjelenik az adott szakasz felújítását végző szervezet neve, a festett útvonal hossza, valamint a jelzés képe, illetve színe.

A cikk a 2023 novemberi Turista Magazinban jelent meg először.

Cikkajánló