Kilátó épül a Prédikálószéken

A Pilisi Parkerdő Zrt. a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsán, a 639 méteres Prédikálószéken kezdte meg új kilátója építését. Átadását 2016 őszére tervezik.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt./TM
Fotó:
Pilisi Parkerdő Zrt.; Gulyás Attila
2016. március 10.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsán, a 639 méteres Prédikálószéken kezdte meg új kilátója építését. Átadását 2016 őszére tervezik.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a túrázók körében méltán népszerű kirándulóhelyen, a Prédikálószék csúcsán kezdte meg 2016. februárban legújabb közjóléti beruházásának megvalósítását. A kilátó tervezése során kiemelt hangsúlyt kapott, hogy az építmény mind anyagában, mind küllemében a tájba illeszkedjen. Egy erre a célra kialakított, emelőkosaras autó segítségével mérték fel a faszerkezetű építmény optimális magasságát, hogy a környezetbe illő méret (9 méteres padló- és 12 méteres építménymagasság) mellett a legteljesebb körpanorámát nyújtsa.

 

 

A Prédikálószék csúcsán épülő kilátó látványterve 


A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján elhelyezkedő Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra. Innenső partján Visegrád látható a Salamon-toronnyal és a fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magasodnak.
 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. a kiviteli munkák során most is kiemelt figyelmet fordít a természetvédelmi szempontokra, ezért a februárban megkezdett munkálatokat a madarak fészkelési idejére és a természetvédelmi törvényre való tekintettel a tavaszi és a nyár eleji hónapokra felfüggeszti. A kilátó építése során környezetre veszélyes anyagot nem használnak fel, az építési tevékenységgel járó környezetterhelést a kivitelező minimálisra csökkenti. Az építkezés megkezdése előtt, a munkálatok megkönnyítése miatt, a korábban kihelyezett pad-asztal garnitúrákat ugyan elszállították, a kilátó ősszel várható hivatalos átadójára azonban nagyobb darabszámban, tájékoztató információs táblák kíséretében fogják visszahelyezni őket.

 

Cikkajánló