Kilátótorony és főúri utazások a keszthelyi Festetics-kastélyban

Számtalan újdonsággal bővült a kastély: a torony mostantól kilátóként működik, megnyílt a Pálmaház lepke- és hibiszkuszgyűjteménnyel, a kert kinézete a 19-20. század fordulóját idézi, a falak között pedig megismerheted a hercegi rangot elnyert Festeticsek életét.

Szerző:
turizmusonline.hu
Fotó:
Gulyás Attila
Turizmus Online
Joó Annamária
2016. május 4.

Számtalan újdonsággal bővült a kastély: a torony mostantól kilátóként működik, megnyílt a Pálmaház lepke- és hibiszkuszgyűjteménnyel, a kert kinézete a 19-20. század fordulóját idézi, a falak között pedig megismerheted a hercegi rangot elnyert Festeticsek életét.

 

A keszthelyi Festetics-kastély és Helikon Kastélymúzeum új fejlesztéseit múlt pénteken adták át. A cél az volt, hogy egy 21. századi, nyugat-európai színvonalú múzeummá fejlődjön az intézmény. A hivatalosan „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban (1880-1930) - A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” nevet viselő pályázatnak számos része volt: többek között látogatómenedzsment-rendszert vezettek be, bővítették az ajándékboltot és a kávézót, egyirányú látogatási útvonalat alakítottak ki, és egy modern kastélymonográfiát is elkészítettek.

 

Megvalósult a „Festetics Arcképcsarnok - térbeli olvasókönyv a család generációiról” kiállítás, amely révén - eddig kiaknázatlan - lehetőség nyílt a família egymást váltó tíz generációja tizenegy tagjának a bemutatására egy térbeli időszalag-installáció segítségével.

 

 

A szintén újonnan létrehozott „Hercegi rangra emelt magyar családok terme” installáció pedig egy viszonylag szűk, de annál érdekesebb témát bont ki: azt a 13 magyar főnemesi családot mutatja be - köztük a Festeticseket -, amelyek elnyerték az igen kevés magyar família által viselt legmagasabb főnemesi címet, a hercegi rangot.

 

Sor került a kastély barokk kori pincéjének fejlesztésére, az ott található Balatoni Borok Háza területének és szolgáltatási lehetőségeinek a növelésére, valamint a cserszegi fűszerest nemesítő Bakonyi Károly emlékszobájának a berendezésére. Megnyitották a kastélytornyot is mint kilátót.

 

Az enteriőrkiállítást ötnyelvű, tabletes vezetés mutatja be a vendégeknek az érdekességek mentén. Az Eiffel műhelyében készített szerkezeti elemekből épített Pálmaház és benne a lepkegyűjtemény, valamint a hibiszkuszgyűjtemény kapui is kitárultak a nagyközönség előtt.

 

A Festetics-kastély parkjában álló Pálmaház eredetileg „növényszanatóriumként” működött 

 

A legjelentősebb fejlesztés a Helikon Kastélymúzeumhoz tartozó egykori Amazon Szálló, a Festetics-uradalom hajdani vendégfogadójának teljes felújítása volt. A „Főúri utazások, úti kalandok” interaktív kiállítás a vasúton, kocsin, vízen és levegőben (léghajóval) történt századfordulós utazásokat mutatja be, valamint új rendezvény- és konferenciaközpont is létesült.

 

A „Főúri utazások, úti kalandok” interaktív kiállítás  az Amazon-házban

 

Helyreállították a kastélypark jelentős részét, a kert ennek köszönhetően ismét a 19-20. század fordulóján látható állapotát idézi.

 

A beruházás részeként környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok miatt az Amazon Szálló épületében és a Pálmaházban új, megújuló energián alapuló fűtési rendszert alakítottak ki, valamint sor került a múzeum akadálymentesítésére is, amelynek részeként új lift is készült.

 

 

Ha a kastélyba készülsz

Nyitvatartás

 

május 1. - június 30.

mindennap: 10.00 - 17.00

július 1. - augusztus 31.
mindennap: 9.00 - 18.00
+ szerdán 21.00 - 24.00

 

szeptember 1. - szeptember 30.
mindennap: 10.00 - 17.00

október 1. - április 30.
kedd - vasárnap: 10.00 - 17.00

A jegyárak felől ide kattintva tájékozódhatsz.

 

Weboldal: helikonkastely.hu

Telefon: +36-83/312-191
E-mail: titkarsag@helikonkastely.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Viktoriánus hangulat a keszthelyi kastélyparkban

Füzérradványi kastélylátogatás

Újdonságokkal csábít az egykori "kastélyok városa"

Költészet a kastélyban

Cikkajánló