Királyi kitüntetést kapott David Attenborough

A 96 éves természettudós a windsori kastélyban vehette át Károly hercegtől a rangos kitüntetést.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Forrás:
mti.hu
2022. június 9.

A 96 éves természettudós a windsori kastélyban vehette át Károly hercegtől a rangos kitüntetést.

Az 1985-ben lovaggá ütött Sir David június 8-án egy még rangosabb elismerést vehetett át – adta hírül az MTI. Legújabb kitüntetését, a Szent Mihály és Szent György Rend nagy lovagkeresztjét a természet világáról szóló, nemrégiben készült dokumentumfilmjei, valamint a klímaváltozás elleni harca elismeréséül ítélték oda neki.

A híres ismeretterjesztő televíziós nemrégiben a Föld bajnoka címet is átvehette, amit 2005 óta a környezetvédelemben kiemelkedő tevékenységet végző személyeknek, állami és civil szervezeteknek ítélnek oda. A Föld bajnoka életműdíj, az ENSZ legrangosabb kitüntetése. Február óta azt is tudjuk, hogy Sir David Attenborough ott van a Nobel-békedíj idei jelötjei között.

Attenborough az 1950-es években kezdett el természettudományi programokon dolgozni, a Föld minden tájának élővilágát bemutató természetfilmjei világszerte rendkívül népszerűek. A tudós szerint a környezetvédelem sikertörténetei azt a reményt táplálják, hogy a változás lehetséges.

Ötven éve a bálnák a kihalás szélén álltak világszerte. Aztán az emberek összefogtak, és ma már több bálna él a tengerben, mint amennyit valaha láttunk.

A reményt keltő példa mellett Attenborough ugyanakkor nem győzi hangsúlyozni, hogy egyre sürgetőbb problémát jelent a bolygót és az embereket érintő klímaváltozás, ami egységes cselekvést követel az emberiségtől.

Cikkajánló