Kirepültek az első kisőrgébics-fiókák

Idén is szép számban költenek kis őrgébicsek a Körös–Maros Nemzeti Park tájain. A fiókák már el is hagyták a fészket. Leggyakrabban a pusztákon, nyílt élőhelyeken találkozhatunk ezzel a szép megjelenésú madárral.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Őze Péter - Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park
2022. július 8.

Idén is szép számban költenek kis őrgébicsek a Körös–Maros Nemzeti Park tájain. A fiókák már el is hagyták a fészket. Leggyakrabban a pusztákon, nyílt élőhelyeken találkozhatunk ezzel a szép megjelenésú madárral.

A hazánkban védett, melegkedvelő kis őrgébics (Lanius minor) az Alföld jellegzetes madara. Általában a facsoportokkal tarkított, nyílt pusztai területeken pillanthatjuk meg őket. Ez a vándormadár meglehetősen későn, csak május közepén érkezik vissza hozzánk, majd gyors párválasztást követően legalább 5 méter magasan lévő, kisebb-nagyobb ágvillát választanak fészekrakáshoz. A fészekalj 5-7 tojásból áll, amin csak a tojó kotlik. A fiókák a tojásból való kibújást követően még két hétig a fészekben maradnak, s a kirepülés után is ugyanennyi ideig még rendszeresen visszajárnak. A kis őrgébicsek évente csak egyszer költenek, ennél a fajnál pedig a fészekrakás egyedenként eltérő lehet: vannak párok, amelyek már július elején reptetik fiókáikat, mások csak a hónap végén.

Zsákmányát – ami egyenesszárnyú rovarokra, szöcskékre, sáskákra, kisebb rágcsálókra jelent – általában magasabb pontokról, faágakról, oszlopokról lesi, de ha kevés az kiülőhely, vörös vércséhez hasonlóan, szitálva pásztázza a terepet.

Sajnos a kis őrgébics állománya világszerte csökken, elsősorban az élőhelyek megszűnése, a legeltetés visszaszorulása és a hosszútávú vonulókat veszélyeztető egyéb tényezők miatt – olvashatjuk a nemzetipark-igazgatóság honlapján. Magyarországon a faj állománya stabil, a költőpárok becsült száma 3500 – 6000. Döntő részük az Alföldön fészkel. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül minden tájegységen szép számban vannak költőpárok. A kardoskúti Fehér-tó környékén, a védett területrészen például legalább 7-8 pár költ. A kis őrgébics hazánkban védett, természetvédelmi érték: 50 000 Ft.

Cikkajánló