Kiről kapta a nevét Sándorfalva?

Több érdekességet is rejt Sándorfalva neve, először is: a település valójában nem is falu.

Szerző:
Turista Magazin
2023. szeptember 29.

Több érdekességet is rejt Sándorfalva neve, először is: a település valójában nem is falu.

Sándorfalva Csongrád-Csanád vármegyében fekszik (annak legfiatalabb városa), félúton találjuk Szeged és az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark között.

A települést az 1879-es nagy szegedi árvíz után alapították, hogy az algyői árvízkárosultaknak legyen hova menniük.

A területet Pallavicini Sándor őrgróf a birtokából csípte le erre a célra, 597 telket parcelláztatott ki, ahová végül nemcsak az algyőiek, de más környékbeli parasztok is letelepültek. Róla kapta a nevét a város. Eleinte a betelepülők az ő uradalmában dolgoztak béresként, cselédként és iparosként.

Sándorfalva 2005 óta város, mára a területe majdnem elérte az 56 km²-t. Kiemelkedő természeti adottságokkal bír. Külterületének nagy része a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozik, ahol egy 500 hektáros, változatos erdő terül el többek között gombalelőhelyekkel, tölgyesekkel, nyárasokkal, homoki gyepekkel. A település mellett található a fokozottan védett szegedi Fehér-tó, illetve a Sándorfalvi-halastavak. A környék madárvilága is rendkívül gazdag.

A Kéktúrázás Napja

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, október 14-én, szombaton lesz. Ha te is szeretnél részt venni az idei Kéktúrázás Napján, nem kell mást tenned, mint kiválasztani a neked tetsző szakaszt, és regisztrálni.

Az esemény részleteit ITT találod.

Ha szeretnéd még jobban megismerni Sándorfalvát és környékét, a Zsombótól Sándorfalváig (15,3 km) tartó túrát ajánjluk, amire itt tudsz jelentkezni.

Cikkajánló