Kis lilék a Rábán

Nem csupán szemetet találtak a Rába tavaszi nagytakarítása során, az egyik zátony kavicsfövenyén különleges tojásokra bukkantak.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
www.orseginemzetipark.hu
2022. május 5.

Nem csupán szemetet találtak a Rába tavaszi nagytakarítása során, az egyik zátony kavicsfövenyén különleges tojásokra bukkantak.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa adta hírül honlapjukon, hogy hazánk egyik legvadregényesebb és legtermészetesebben kanyargó folyóján végzett takarítás során ritka felfedezést tettek: a kavicsok között a kis lile jól álcázott tojásaira bukkantak.

Ez az apró termetű védett madár hazánkban nem nagy számban, de rendszeresen fészkel. Tojásait kavicsos vízpartokon, esetenként kőbányákban teszi le, melyek teljesen beleolvadnak a környezetükbe. A képeken is jól látszik, hogy a madár fészekanyag nélkül, egyszerűen a kavicsokra helyezi a tojásait, amin egyébként a hím és a tojó 24-25 napon át felváltva kotlanak.

„Nagyon fontos, hogy minél hamarabb felderítsük ezeket a helyek, amiket a kis lilék költésre használnak, ugyanis csak így védhetjük meg őket” – írta Góczán Éva a nemzetipark-igazgatóság oldalán, aki arra is kitért, hogy rendszeresen tájékoztatják a Rába vízitúrázóit a költőhelyekről, és kérik őket, hogy ne az adott zátonyokon, partszakaszokon kössenek ki, mert igen nagy rá az esély, hogy a szinte észrevehetetlen tojásokat véletlenül megsemmisítik. A Természetvédelmi Őrszolgálat rendszeresen végez madármegfigyelést a Rábán, megfigyeléseik szerint a folyón minden évben 2-3 pár kis lile költ.

Cikkajánló