Kisköre 300 éves tölgyfája

Ha a Tisza-tónál jártok, érdemes kitérőt tenni és megcsodálni Kisköre legidősebb fáját, amely még ma is ereje teljében magasodik a gátoldalban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
2022. március 8.

Ha a Tisza-tónál jártok, érdemes kitérőt tenni és megcsodálni Kisköre legidősebb fáját, amely még ma is ereje teljében magasodik a gátoldalban.

A gyönyörű kocsányos tölgy meglátogatását érdemes beiktatni akár a Tisza-tavi biciklikörbe is, hiszen a legegyszerűbben kerékpáron tudjuk megközelíteni a gáton. Egészen pontosan, a kiskörei Tisza-hídtól nem messze, a Tisza jobb oldali gátja mellett található, a gátőrház mellett, a Kisköre-Tiszahíd vasúti megállótól 200-300 méterre. De a Kiskörei Vízerőműtől is csak 2 kilométer, így akár gyalog is elsétálhatunk az idős fához.

A "300 éves fa" néven ismert tölgy valójában még nem töltötte be ezt a szép kerek számot, de a becslések szerint 200 éves már biztosan elmúlt. Egy 2021-es mérés szerint akkor 28 méter magas, törzskörmérete pedig 664 cm volt, amely azóta biztosan nőtt már jó pár centimétert.

Kisköre legnagyobb fája védett, amelyet egy tábla is jelez, a fa robosztus törzsét pedig egy egyszerű fakerítés veszi körül, amely nem ér teljesen körbe, így bárki közelebb mehet hozzá és megérezheti annak erejét. A fa törzsétől felpillantva a hatalmas koronára, oly picinek érezhetjük magunkat.

Szerelmespároknak kifejezetten ajánlatos a gyönyörű tölgy alá sétálni, mert egy helyi legenda szerint, akik itt csókot váltanak, azok örökre együtt maradnak.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló