Kiss Péter: A felhők felett

Kiállítás nyílt a tragikusan fiatalon elhunyt hegymászó, Kiss Péter fotóiból szülővárosában, Gyöngyösön

Szerző:
Gyurina Zsolt
Fotó:
Kiss Péter
2013. június 29.

Kiállítás nyílt a tragikusan fiatalon elhunyt hegymászó, Kiss Péter fotóiból szülővárosában, Gyöngyösön

Egy ütött-kopott fémpalack.

Oklevelek, kitüntetések, érmek. Könyvek, egytől egyig a hegymászásról, a szeretett, rajongott hegymászásról, az életéről. Igazolványok, sisak és baseballsapka, egy mászókötél, napszemüveg. 39 fotó, közte négy panorámakép. Kiss Péter készítette őket az elmúlt években, és amelyeket most a szülei, a családja válogattak össze.

Egy kopott bakancs a vitrinben.

A képeken mosolygós fiatalember, boldog, majd' kicsattan az örömtől és az egészségtől. Megmászott számtalan csúcsot, meghódított mindent.

Gyöngyösön vagyunk, a Kancsendzönga megmászása után tragikusan fiatalon elhunyt Kiss Péter fotóiból nyíló kiállítás megnyitóján. A teremben rengetegen, érdeklődők, tisztelők, a családtagok. Mindenki meghatottan áll, megrendülten, könnyesen.

 

Mégis: ünnepelni jöttünk ide, hangzik el a megnyitón. Megünnepelni Kiss Pétert.

 

Egy nem akármilyen fiatalembert, aki barlangászként körülbelül 15 barlangjárat feltárásában vett részt, hatszor futotta körbe a Balatont, többszörös maratonista volt. Megesett, hogy hegymászófelszerelésben futotta végig a maratont. Társak nélkül, első magyarként járta be a Tátra főgerincét. Első magyarként mászta meg az Alpok összes, 82 darab 4000 méter feletti csúcsát, majd következett alig több, mint egy hónapja, május 20-án a világ harmadik legmagasabb csúcsának, a 8586 méter magas Kancsendzönga meghódítása Erőss Zsolt társaságában.

A kiállítás megnyitása előtt egy órával a város főterén is magasztalták Gyöngyös bátor szülöttét. Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció vezetője így méltatta: „Motiváció és partnerség, ez a két szó remekül jellemezte Petit. Rendkívül motivált volt, ha egyszer elhatározott valamit, azt csinálta. És ebben rejlett a nagyszerűsége. Elsöprő technikai tudással bírt, ráadásul remek csapatjátékos volt. Nem véletlen, hogy bekerült a Magyarok a világ nyolcezresein legjobb hegymászói közé. Erőss Zsolt azt mondta róla: zseniális mászó, és ő lesz a következő nemzedék vezető képviselője. Ha valakiről azt lehetett mondani Magyarországon, hogy alkalmas a Himalája-expedícióra, az mindenképpen ő volt. Minden helyzetben elképesztően jól viselkedett, olyan fizikai felkészültséggel rendelkezett, mint kevés hegymászó, vagy mostanában talán senki más.”

 

Egy csöndes, szerény, sportszerű, ugyanakkor nagyon motivált, elszánt, és fantasztikus képességekkel bíró sporttárs ünneplésére gyűltek össze szombaton délután Gyöngyösön. Kiss Péter ünneplésére, aki felért a csúcsra, majd a visszafelé úton óriási emberi nagyságról téve tanúbizonyságot, visszafordult a bajba jutott társáért.

26 éves volt.

 

Fotók, tárgyak: kiállítás egy rendkívüli fiatalember életéről.

 

Kiss Péter: A felhők felett.

 

A kiállítás megtekinthető Gyöngyösön, a Mátra Művelődési Központban (Barátok tere 3.), június 29-től július 13-ig. A belépés ingyenes.

 

 

 

 

Cikkajánló