Kitilthatják a kutyásokat a Tátrai Nemzeti Parkból

Egy új látogatási tervezet szerint még pórázon sem lehet majd a négylábú kedvenceket bevinni a Tátrai Nemzeti Park területére.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Címlapi kép: Magócsi Márton - MTSz
2023. május 11.

Egy új látogatási tervezet szerint még pórázon sem lehet majd a négylábú kedvenceket bevinni a Tátrai Nemzeti Park területére.

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) tervben lévő új látogatási szabályzata szerint még pórázon sem lehet majd kutyákat bevinni a magashegyi területekre – olvasható a szlovák Spávy RTV csatorna híroldalán. A tervezet szerint a turisták csak az aszfaltúton is elérhető Tarajkáig (Hrebienok) mehetnek majd kutyákkal, azonban onnan tovább már nem.

„A kutyák kitiltásának több oka is van, ezek közül a legfontosabb a vadvilág védelme” – magyarázta a szigorítást Peter Špickopf, a TANAP igazgatóhelyettese, aki szerint kezdetben ugyan biztos, hogy lázadozni fognak az új szabály ellen, ám a szigorítást elsősorban maguknak köszönhetik a kutyások, akik sok esetben póráz nélkül sétáltatták a kedvenceiket a nemzeti park területein, holott ez jelenleg is tilos.

Špickopf kitért arra is, hogy a nemzeti park lengyel oldalán már évek óta tilos a kutyák bevitele, ott már megszokták ezt a szabályozást – ami nyilván a kiszabható bírság magas összegének is köszönhető.

A TANAP készülő új látogatási rendje vélhetően sok vitát vált még ki, a Szlovák Hegymászó Szövetségi is aggodalmát fejezte ki korábban, mert jelentősen korlátoznák (térben és időben is) a hegymászók és sítúrázók mozgását a védett területeken.

Cikkajánló