Kitiltják a szürke mókust az EU-ból

A jövevények Brüsszel szerint ökológiai és gazdasági károkat is okoznak. Az Európai Bizottság a kontinens biodiverzitását félti a behurcolt fajoktól.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
pixabay.com
rgbstock.com
2013. szeptember 10.

A jövevények Brüsszel szerint ökológiai és gazdasági károkat is okoznak. Az Európai Bizottság a kontinens biodiverzitását félti a behurcolt fajoktól.

Évi 12 milliárd euróra rúg a behurcolt állat- és növényfajok által okozott kár brüsszeli vélemények szerint. A közlemény szerint egyes, Európában eredetileg ismeretlen rovarfajok, például szúnyogok vagy lódarazsak csípése az emberre is veszélyes, akár halálos is lehet. A betolakodó idegenek ráadásul olyan őshonos európai fajokra is fenyegetést jelentenek, amelyek a táplálékláncban és az ökoszisztémában betöltött szerepük révén Európa egész környezetére hatással lehetnek. A feketecseresznye például súlyos zavart okoz az erdei élővilágban, az amerikai szürke mókus pedig kiszorítja az európai vörös mókust.

 

 

Brüsszel ezért arra tesz javaslatot, hogy a tagállamok állítsanak össze listát a legagresszívebben terjedő, nem őshonos állat- és növényfajokról, az így kiválasztott idegen betolakodókat pedig tiltsák ki az unióból. Importálni, megvásárolni, felhasználni, eladni és a szabadban elengedni is tilos lesz őket - ismerteti közleményében a bizottság.

 

A javaslat értelmében a tagállamok feladata lesz kiküszöbölni, hogy bárki is tudatosan behozhassa ezeket a fajokat az unióba, emellett pedig a véletlen behurcolás lehetőségeit is azonosítaniuk kellene, és minimálisra kellene csökkenteniük. A legtöbb állat- és növényfaj ugyanis Brüsszel szerint véletlenül kerül Európába más termékek szállítása közben. A tagállamoknak a már elterjedőben lévő, fenyegetést jelentő fajok visszaszorítása érdekében is lépéseket kell majd tenniük, ha a bizottság javaslata megvalósul.
 

 

Cikkajánló