Kölyök vadmacskát mentettek a Börzsönyben

Legyengült vadmacskakölyköt találtak ősszel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén. Az állat a Budakeszi Vadasparkban cseperedik. Az időközben elvégzett genetikai vizsgálat alapján bebizonyosodott: a kis kandúr tisztavérű vadmacska.

Forrás:
Budakeszi Vadaspark
2021. november 2.

Legyengült vadmacskakölyköt találtak ősszel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén. Az állat a Budakeszi Vadasparkban cseperedik. Az időközben elvégzett genetikai vizsgálat alapján bebizonyosodott: a kis kandúr tisztavérű vadmacska.

A kölyök vadmacskára a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén találtak rá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az állat hangosan nyávogva, jól láthatóan egyedül kóborolt az erdőben, ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól.

A kimerült, rossz állapotban lévő, akkor mindössze három hetes kandúrt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a vadmacska fajmegőrzési programban együttműködő partneréhez, a Budakeszi Vadasparkba vitte, ahol nem csak a szükséges állatorvosi segítség, hanem a faj egészségével és viselkedésével kapcsolatos minden szükséges információ rendelkezésre áll. A fiatal egyed az állatorvosi vizsgálatot követően megkapta a szükséges kezeléseket, azóta szépen növekszik.

A vadmacskára az egyik legnagyobb veszélyt a hibridizáció, vagyis a vad- és a házimacska keveredése jelenti.

Mivel a vadmacska fajtisztaságát csak a külső jegyek alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, genetikai vizsgálatra volt szükség annak érdekében, hogy világosan kiderüljön a fellelt csöppség fajazonossága. A viselkedésében, külsejében határozott vadmacska-jegyeket mutató állatról a genetikai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy tisztavérű vadmacska.

Vadmacskák Magyarországon

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik. Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, a Gödöllői-dombságban, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dráva mentén, valamint az Alföld néhány ártéri erdejében találhatók meg egyedei. A faj egyedei az utóbbi években a Börzsöny mellett felbukkantak a Budai-hegység erdeiben is.

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében, 2021 márciusában indult Vadmacska Fajmegőrzési Program célja a főváros közelében, a Pilisben, a Budai-hegyekben és Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

A Vadmacska Fajmegőrzési Programról további információk a Budakeszi Vadaspark oldalán olvashatók.

Cikkajánló