Körbe karikába - Biciklitúra a Visegrádi-hegységben

A bringatúrát több szempont figyelembevételével terveztem meg. Az egyik legfontosabb az volt, hogy sokféle távot kínáljon. Lehessen belőle délutáni tekerést vagy többnapos túrát is készíteni, illetve még látnivalókban is bővelkedjen.

Szerző:
Szalay Árpád
2015. szeptember 6.

A bringatúrát több szempont figyelembevételével terveztem meg. Az egyik legfontosabb az volt, hogy sokféle távot kínáljon. Lehessen belőle délutáni tekerést vagy többnapos túrát is készíteni, illetve még látnivalókban is bővelkedjen.

A Pilis és a Visegrádi-hegység hazánk legkedveltebb vidékei közé tartozik. Rengeteg gyalogos és kerékpáros turista keresi fel e területeket, hiszen meglehetősen gazdagok látnivalókban, legyen szó a dobogó-kői kilátásról vagy a Dunakanyar szépségeiről. Aki igazán felkészült erőnlétileg, vagy többnaposra tervezi a túrát, az mindezt láthatja, ha bejárja az útvonalat.

A teljes kör lenyomható egy nap alatt is, de ahhoz az átlagosnál jobb erőnlét szükséges, noha nem is annyira a táv, mint inkább a szintkülönbség jelentős! A túrának számos ki- és beszállópontja lehet, mivel nemcsak autóval, hanem tömegközlekedéssel is jól megközelíthető a szóban forgó terület. Mi az utunkat a szentendrei skanzentől indítjuk, de Visegrád, Esztergom, Pilisszentkereszt vagy akár Dobogókő is lehet a kiindulópont.

Amennyiben autóval közelítjük meg a „rajtot”, alkalmasint több helyen is leparkolhatunk. A skanzen parkolója fizetős, de talán valamivel biztonságosabb, mint a pár száz méterrel feljebb található bekötőút, ahol mi is hagytuk az autónkat. Itt van lehetőség vízvételre utcai kútból és az útvonalunktól 100 m-re található Sztara voda forrásánál is. Inkább ez utóbbit preferáltuk, hisz mégiscsak túrázók vagyunk. Az út első szakaszára vigyünk magunkkal ennivalót is, mert Visegrád lesz az első hely, ahol fel tudjuk tölteni a készleteinket! Utunkat egy kis bemelegítő, lankás tekeréssel kezdjük, majd megérkezünk az Ókúti-völgyet az autók elől elzáró sorompóhoz, ahonnan 6 km-es, komoly mászással érünk fel Pap-rétre.

 

 

Hegymenet és (l)ejtőzés

 

Ez a szakasz akár 2 órát is igénybe vehet azoknál, akik nincsenek jó erőnlétben! Ha kifújtuk magunkat az óriási méretű fa alatt, akkor jöhet a kellemesebb része az útvonalnak: a lejtőzés Visegrád felé. Nem árt mérsékelt tempót tartani, egyrészt mert erdészeti jármű bármikor jöhet szembe, másrészt mert sok helyen apró kavicsokkal borított az aszfalt, így könnyű kisodródni. Az első nevezetesség, amelynél érdemes megállnunk, az Ördögmalom-vízesés. Itt csapadékmennyiségtől függ a látvány, de nyugodtabb időszakban is idilli a hely.

Az Apátkúti-halastavat elhagyva érkezünk meg Visegrádra, illetve „csatlakozunk be” a fellegvárhoz vezető szerpentinbe. Érdemes ide feltekerni, bár nagyjából 200 méternyi szintkülönbséget kell lenyomnunk 2 kilométeren. A vár meglátogatása fizetős, és legalább 1 órát kell betervezni, ha mindent meg akarunk nézni. Amennyiben „csak” a kilátás miatt ugrunk neki az emelkedőnek, abban az esetben félút környékén a Máté-kilátóhelyet tudom ajánlani, ahonnan gyönyörű a panoráma a Dunakanyar visegrádi részére. Ha kihagyjuk a kilátót, akkor csak tovább kell gurulni a Duna felé. Aki megéhezik, annak több lehetőség is kínálkozik a feltöltődésre. A templom közelében pizzéria, cukrászda és élelmiszerbolt is található.

 Mielőtt folytatnánk utunkat, a főúton balra fordulva Lepence felé, érdemes feltekerni a Salamon-toronyba. Visegrádot elhagyva el kell döntenünk, mennyire nehéz túrát szeretnénk. Mert a Hotel Visegrádnál balra fordulva nekivághatunk egy komoly távot és szintet is tartalmazó szakasznak a Visegrádi-hegység belsejében. Ezt lerövidíthetjük azzal, hogy a Duna mentén tekerünk tovább Pilismarótig. Így könnyedén útba ejthetjük Dömösön a Mazsi fagyizót és a fölötte található prépostsági romokat.
 

„Lepencéig rajta mulat...”

Lepencétől ismét egy nagy mászás következik Pilisszentlászlóig - 8 kilométeren közel 400 méter szinttel. Az útvonal csodálatos szerpentinen vezet fel a településig, de ha nem akarunk boltot látogatni, akkor nem kell legurulni a kis lejtőn a faluba, hanem jobbra kanyarodunk az aszfaltos úton a Kisrigó vendéglő felé. Itt érdemes megtölteni a kulacsokat, vagy enni, mert 1-3 órán keresztül nem fogunk civilizációt látni.


Egy nagyobb lejtőzéssel pihenhetjük ki az emelkedő okozta fáradalmainkat, de a Som-hegy alatti elágazásnál ismét az emelkedő felé, jobbra kell fordulnunk. Az első pihenőt a Sikárosi-réten érdemes megtartani, ahol tűzrakó helyet is kialakítottak, így aki szabad tűzön készült ebédet szeretne fogyasztani, annak ezt ajánljuk helyszínként.

 


Az emelkedőnek itt még nincsen vége - egészen a Király-kúti-nyeregig fölfelé fogunk tekerni, még ha nem is túl meredek úton. Itt ismét dönthetünk. Amennyiben fáradtak vagyunk, akkor az eddigi utunkról nem letérve Pilisszentkereszten és Pomázon át térhetünk vissza Szentendrére. Ha mégsem így döntünk, akkor jobbra vesszük az irányt, a sorompót megkerülve, és eleinte szintúton, majd egy hosszú lejtőn legurulva a Malom-völgy elágazásáig haladunk. A kiváló kondiban lévő túrázók és azok, akik kétnaposra tervezik az utat, itt jobbra kell hogy forduljanak, és pár perc után meg is érkeznek Pilismarótra. A faluban bolt, közkút, kocsma egyaránt fellelhető.

Szálláshelyeket Esztergomban érdemes keresni, mert itt vannak a legnagyobb számban, de vendégházakat Pilismaróton is találunk. A templomnál balra kanyarodunk, és egy elég eseménytelen, ellenben forgalmas útszakaszt magunk mögött hagyva érkezünk meg a Búbánat-völgybe, a Kerek-tó partjára. Büfét, padokat, pihenőhelyet szintén találunk, továbbá vizet is tudunk vételezni.

Ha ki akarjuk hagyni a forgalmas 11-es főút további részét Esztergomig - és földútra is alkalmas kerékpárt hajtunk -, akkor a „Mária-jelzést” követve autóval is járható földúton egészen a város széléig el lehet jutni.

Esztergomi látkép

 

 Esztergomban a látnivalók széles tárháza vár minket, melynek első pontja a Vaskapu kilátóhelye. Nem véletlenül rendeznek ezen a hegyen kerékpárversenyt, mivel végig elég meredek, de a kilátás már útközben is mindenért kárpótol. A csúcson vár minket a Brilli Gyula menedékház büféje és a panorámaterasz.

Ha kigyönyörködtük magunkat az esztergomi bazilika látványában, akkor ideje közelebbről megnézni azt. Különleges élmény és látvány a felújított kupola tetejéről belátható óváros, a Pilis és a Szlovákiába átívelő Mária Valéria híd is. A belépő kissé borsos (700 Ft), és sok csigalépcsőt kell megmászni mire felérünk, de egyszer mindenkinek látnia kell az itteni panorámát.

Közvetlenül az óváros fölé magasodik a Szent Tamás-kápolna, amelyet elsőre nehéz megtalálni. Ha a bazilikától a városközpont felé legurultunk a lejtőn, akkor az első közlekedési lámpa előtt kell balra felkanyarodni a macskaköves úton. A múzeumok közül a Keresztény Múzeum, az Esztergomi Főszékesegyházi Kincstár, továbbá a Babits Mihály, valamint a Balassa Bálint Múzeumot érdemes meglátogatni.

Este lett, és reggel - a második nap

A teljes útvonalat bejáró túrázók 90%-a el fog tölteni egy éjszakát Esztergomban, mivel innen még bő 50 km van hátra Szentendréig. Dobogókő felé az utat nem fogjuk eltéveszteni, ha a TESCO irányába haladunk tovább. Az igazi mászás a Cserepes-völgyben kezdődik, de 2 km után letérünk balra, Pilisszentlélek felé, hogy még egy kis emelkedő után elérjük a falu fölött található pálos kolostor romjait. Ezeket azok a túrázók is útba tudják ejteni, akik a Malom-völgy elágazásánál balra fordultak, és úgy indultak meg a Két-bükkfa-nyereg felé. A kolostort a 13. században építették a pálos rendi szerzetesek, mára azonban csak faltöredékek maradtak fenn.

 Némi pihenő, fotózás és a 700 éves múltban való elmélyedés után továbbra is haladunk felfelé az eddig megismert úton, majd a sorompónál jobbra fordulunk. Az egész útvonal legmeredekebb emelkedője a nyereg előtti utolsó 1 kilométeren vár ránk, 10% körüli meredekséggel. Mivel itt még kipihentek leszünk (kétnapos túra esetén), akár fel is tekerhetünk Dobogókőre, ahol jobbnál jobb büfék, éttermek és persze csodálatos kilátás vár ránk a Thirring-sziklák tetejéről. Innen valóban az egész Dunakanyar belátható! Tankoljunk fel vízből és ennivalóból is, mert Szentendréig nem lesz már lakott település, amelyen áthaladnánk.

Persze nem csupán a legmelegebb hónapokban lehet bringázni, ezért ha nincsen 20 °C fölött a hőmérséklet, akkor nem árt felöltözni, mert 5 km-es száguldás (csak ésszel!) jön a kakashegyi buszmegállóig. Érdemes figyelni az elágazást balra, mert ha továbbgurulunk, akkor már Pilisszentkeresztről nem lesz vidám visszamászni. Az erdészeti aszfaltra rákanyarodva megkezdjük az emelkedő leküzdését egészen a Fagyos katonáig. Az akár kétnapos túránk nehézségei azonban itt véget érnek! Innentől lejtőn haladunk a Király-kúti-nyergen át a Dömör-kapui vízesésig, ahol érdemes megállni egy fotó erejéig. Végül a kereszteződésben balra fordulva tudunk visszatekerni túránk kiindulópontjához, a szentendrei skanzenhez.

 

 

  

 

Túrainfók

Útvonal: Szentendre-Visegrád-Lepence-Pilisszentlászló-Pilismarót-Búbánat-völgy-Esztergom-Pilisszentlélek-Dobogókő-Szentendre

Táv: kb. 40-100 km (a kitérőktől és a kör méretétől függően)

Szintemelkedés: kb. 1800 m (a teljes kör esetében)
Nehézsége: nagyon nehéz (a teljes kör)
Út jellege: 100% aszfalt
Ajánlott évszak: bármikor, de 15 °C fölött célszerű

Jó tudni

Az egész túra akár országúti kerékpárral is teljesíthető, de az egyes útszakaszok minősége miatt nem árt a 25 mm-es vagy annál ballonosabb köpeny használata.

 

 A cikk megjelent a Turista Magazin 2014 júniusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egynapos kaland - Biciklivel a Dunakanyarban

Menő és csodaszép, bringázz a Börzsönyben

Aszfaltkoptató bringatúra a Balaton-felvidéken

Extra túratippek bevállalósoknak
 

Cikkajánló