Környezetbarát és strapabíró hátizsák (nem csak) magashegyi túrákra

Kipróbáltuk a svéd márka elsősorban magashegységi bevetésekre tervezett modelljét, a Fjällräven Bergtagen 38-at.

Szerző:
Turista Magazin
2019. november 27.

Kipróbáltuk a svéd márka elsősorban magashegységi bevetésekre tervezett modelljét, a Fjällräven Bergtagen 38-at.

Egy hete sincs annak, hogy egy meglehetősen feltűnő színű, már ránézésre sem hétköznapi hátizsák érkezett szerkesztőségünkbe: egy Fjällräven Bergtagen 38. A típusnév ismerős lehet nyomtatott magazinunk olvasóinak, hiszen éppen egy ilyen modellt fogunk hamarosan kisorsolni az előfizetők között. Ennek apropóján merült fel, hogy milyen klassz lenne, ha mi magunk is kipróbálhatnánk a neves skandináv gyártó hátizsákját, e projektet azonban korántsem olyan egyszerű kivitelezni, mint azt elsőre gondolnánk, a Bergtagen 38 ugyanis egy magashegységi bevetésekre tervezett modell, nem egy klasszikus túrahátizsák. Mivel a közeljövőben nem terveztünk alpesi kiruccanásokat, kompromisszumos megoldáshoz kellett folyamodnunk: tesztelőként a túrázásban és a mászásban egyaránt jártas, a marketingcsapat kötelékébe tartozó kolléganőnkre esett a választás, aki a Börzsönyt és a Dunakanyart vette célba, hogy kipróbálja a narancsszínben pompázó hátizsákot.

Bergshell – Egy név és ami mögötte van

A svédországi székhelyű Fjällräven a közelmúltban rukkolt elő a Bergtagen termékcsaládjával, amelyet nemes egyszerűséggel „fahatár feletti” kalandozásokhoz fejlesztettek ki. A 2018-as friedrichshafeni nemzetközi outdoor kiállításon (is) nagyot villantott a rókás gyártó, és egy rangos elismerést zsebelt be „Innovatív anyagok” kategóriában.

A Bergshell névre keresztelt új textília teljesen egyedülálló a piacon. Nemcsak környezettudatos, de vízálló és elképesztően kopásálló is. Környezettudatos, mert 31%-ban újrahasznosított nejlonból készül, az anyag külső felületére felhordott, tartósan vízlepergető bevonat (DWR) pedig teljes mértékben PFC-mentes. Vízálló, mert a belső felszíne termoplasztikus poliuretánnal (TPU) van laminálva. Kopásálló és strapabíró, mert speciális ripstop szövetszerkezetének egyik legfőbb jellegzetessége, hogy a textília felülete gyakorlatilag teljesen sík, így az anyag minden irányban egyformán terhelhető. Az már csak hab a tortán, hogy a 400 D (denier) szövetsűrűségű, 100%-ban nejlonból, amolyan „fjällrävenesen természetközeli” színekben előállított Bergshell tapintása is kellemes, már-már vászonszerű.

Bergtagen 38 – Puritán funkcionalizmus

Bár a bevezetőben már említettük, ismétlés a tudás anyja alapon megint leírjuk: ez egy magashegyi hátizsák. Ennek megfelelően – a kategóriára ez általánosságban jellemző – sem oldalzseb, sem rugalmas anyagú, frontoldali tárolózseb nincs rajta, a 38 liter űrtartalmú főrekeszhez kizárólag felülről lehet hozzáférni, hordozórendszerének párnázottsága pedig visszafogott. A visszafogott alatt természetesen nem azt kell érteni, hogy kényelmetlen, nagyon is kényelmes, de csak addig, amíg rendeltetésszerűen használjuk a hátizsákot, ami annyit tesz, hogy nem terheljük túl (15 kg-ot simán belepakolhatunk), illetve nem kívánunk benne egyhuzamban félszáz kilométert gyalogtúrázni. Merthogy nem arra való.

Maradjunk egy kicsit a hordozórendszernél, és nézzük, milyen egységekre épül. Egy cipzáras zsebbel és egy levarrt, robusztus felszereléstartó füllel ellátott csípőpántra, vészjelző sípos mellhevederrel megokosított vállpántokra, valamint egy-egy fából készült merevítőelemre (párban 140 gramm). Utóbbiak a zsák hátának teljes hosszában végigfutnak, anyaguk FSC-minősítésű, lenolajjal kezelt, rétegelt szerkezetű, gőzölt, hajlított nyírfa. Igény esetén eltávolíthatók, a csípőhevederhez (225 gramm) és a hátizsák kétzsebes fedélrészhez (150 gramm) hasonlóan, hogy minél kisebb súlyt kelljen cipelni a csúcstámadás során. Klassz feature, a választott anyag pedig kimondottan unikális a mászózsákok világában.

Eddig nem esett róla szó, de most idekívánkozik, hogy a Bergtagen 38 alaphelyzetben 1590 grammot nyom a mérlegen, „lecsupaszítva” pedig 1075 grammot. Vizsgálódásunkat kívül folytatva azonnal megakadt a szemünk azokon a szép, kampószerű fémrögzítőkön, amelyek az oldalsó kompressziós hevederpár felső elemein, valamint a frontoldal középvonalában végigfutó, a fedélrész rögzítését szolgáló hevederen kaptak helyet. Minőségi és nagyon dizájnos cuccok, amelyek rozsdamentes acélból készültek, hogy erősek legyenek.

További szimpatikus megoldás, hogy ezeket a fémrögzítőket széles, fényvisszaverő szálakat is tartalmazó, kesztyűs kézzel is egyszerűen megragadható „kioldóhevederekkel” látta el a gyártó, amelyek segítségével tényleg egy szempillantás alatt meglazítható a hevederek, hogy az alájuk szuszakolt tárgyakat (pl. síléc, babázott kötél) gyorsan kivehessük. Kötelet persze az emelhető fedélrész alatt, a gyorskioldós összehúzó zsinórokkal – igen, kettő van belőlük – lezárt szájú főrekesz tetején is szállíthatunk, stabil rögzítését pedig egy szintén fémrögzítővel felszerelt, alaphelyzetben a fedélrész alatt megbúvó hevederrel oldhatjuk meg.

És végül, de nem utolsósorban szót kell ejteni a frontoldal két szélén található, több ponton levarrt, alul hurokban végződő hevederekről (daisy chain), amelyekhez túracsákányt, túra- vagy síbotot, jégszerszámokat, karabinereket rögzíthetünk. Remekül fel lehet cicomázni ezt a zsákot, de hát kell is a cucc egy komolyabb magashegyi kiruccanáson, ehhez nem fér kétség. Ahogy ahhoz sem igazán, hogy a Bergtagen 38 megállja-e a helyét alpesi környezetben, kemény igénybevételnek kitéve. Reméljük, egyszer mi is felkaphatjuk a hátunkra az Alpokban vagy a Tátrában.

Cikkajánló