Kutyával a hegyekben - Dog Hájking

Szalay Csenge és Batiz Bence egy magas-tátrai kutyás túra után határozták el, hogy a különleges élményt másokkal is megismertetik, ezért alapították meg nemrégiben a Dog Hájkingot. Az első szlovákiai túrájukra máris beteltek a helyek, de a terveik szerint a jövőben Ausztriába, Olaszországba és Szlovéniába is eljuttatják a kutyabarát kirándulókat és kedvenceiket.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Batiz Bence
2016. augusztus 31.

Szalay Csenge és Batiz Bence egy magas-tátrai kutyás túra után határozták el, hogy a különleges élményt másokkal is megismertetik, ezért alapították meg nemrégiben a Dog Hájkingot. Az első szlovákiai túrájukra máris beteltek a helyek, de a terveik szerint a jövőben Ausztriába, Olaszországba és Szlovéniába is eljuttatják a kutyabarát kirándulókat és kedvenceiket.

Szlovénia, Jasna tó

 

Magyarországon jelenleg nemigen lehet hasonló szolgálatással találkozni. Hogyan merült fel, hogy szeretnétek kutyás túrák szervezésével foglalkozni?


Csenge: Egy szlovákiai hosszú hétvége után jött az ötlet, a Magas-Tátrában túráztunk a kutyáinkkal, egy huskyval és egy mopsszal, ami hatalmas élmény volt. Elmeséltük az ismerőseinknek, akiknek nagyon megtetszett a dolog, és meg is beszéltük, hogy legközelebb már baráti társasággal megyünk. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy szélesíthetnénk a kört: nemcsak ismerősöknek szervezhetnénk túrát, hanem másoknak is, akik ugyanúgy kutyabarátok, mint mi. Nagyjából nyár közepén jutottunk el odáig, hogy szeretnénk elkezdeni hivatalosan is foglalkozni ezzel, akkor született a Dog Hájking Facebook-oldala is. Szeptember 17-én lesz az első nyilvános program, amire már beteltek a helyek.

 

 Olaszország, Bibione (Pluto kutyás strand)

 

A Dog Hájkingot jelenleg ketten csináljátok, hogyan osztjátok fel a munkát egymás között?

 

Csenge: A szervezés részével én foglalkozom, és a Facebook-oldalra is én posztolok, Bence az útvonalakat találja ki, ő a sofőr és a túravezető is. Most, hogy már elég sok helyen járt, meg tudja osztani a tapasztalatait másokkal is.

 

Mi alapján választjátok meg a helyszínt?

 

Csenge: Bence Szlovéniában és az olasz tengerparton is volt a huskynkkal, így leginkább olyan helyekre szervezünk majd túrát, amit már ismerünk, de évszakfüggő is a program. Télen inkább a Magas-Tátrába megyünk, ahol elképesztően látványos helyszínek vannak. Nyáron pedig Olaszországba és Szlovéniába, de Ausztriába is szeretnénk. Abszolút járható terepen haladunk majd, a séták 10-15-20-25 kilométeresek lesznek.
Bence: Egyelőre egynapos utakat szervezünk, amíg kitapasztaljuk, mire van igény. Olyan visszajelzést is kaptunk már, hogy jó lenne belföldi túrákat is kitalálni, így tervezzük, hogy mondjuk a Mecsekbe vagy a Mátrába is mennénk.

 

Szlovákia, úton a Zöld-tavi menedékházhoz

 

Gondolom, látatlanban nehéz megítélni, hogy az adott kutya bírni fogja-e a túrát, illetve hogyan viselkedik más kutyák társaságában. Ezt teljesen a gazdira bízzátok, milyen feltételei vannak a jelentkezésnek?

 

Bence: A gazdi látja, hogy az adott túra hány kilométeres, honnan indul, hol végződik, de a jelentkezési lapon meg kell adnia tizes skálán az edzettségi szintet és hogy van-e már magashegyi tapasztalata neki és a kutyának. Ennek megfelelően javasolunk egy túrát. Ha útközben esetleg kiderül, hogy mégsem bírják, menedékházakban lehet pihenni, ahol a fűtött előtér általában kutyabarát. A legelső túra előtt azért mindenkinek tanácsoljuk, hogy lépcsőzzenek, mozogjanak sokat a kedvencükkel. Egyébként a kistestű kutyákat is szívesen látjuk, a mi mopszunk is ment már 20 kilométert télen a Tátrában. A felhívásba beleírtuk az alapvető feltételeket, például hogy jól szocializált kutyákat lehet csak hozni. Igyekszünk olyan útvonalat tervezni, ahol kevesebb emberrel találkozunk, hogy nyugodtan tudjunk túrázni, ne zavarjunk senkit, ne kelljen szűk ösvényeken kerülgetni egymást.

 

Szlovénia, Vršič-hágó felett (kb. 2100-2200 méter magasan)

 

Szükség van valamilyen speciális felszerelésre a kutyás túrákhoz?

 

Bence: Nem igazán, a póráz alap, mert a Tátrában például nem is lehet szabadon sétáltatni a kutyákat. Ezt betartjuk, mert szeretnénk megőrzni a természet kincseit. Tudunk biztosítani olyan speciális hámot, ami a kutya gerincén fut végig és eloszlatja a terhet. A gazdin egy deréköv van, egy szárral kapcsolódik a hámhoz, és ez a legkényelmesebb, mert így az ember kezei szabadok, de ha történik valami, rögtön magához tudja húzni a kutyát.

 

Mi a legfőbb célotok a Dog Hájkinggal?

 

Csenge: Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak egy szimpla kutyás sétáról legyen szó itthon, Magyarországon, hanem olyan élményekkel gazdagítsuk a gazdit és a kutyát is, amiben még nem volt részük. Próbáljuk minél különlegesebb hangulatban végigvinni ezeket a túrákat olyan helyszíneken és útvonalakon, ahova a legtöbb embernek magától talán eszébe sem jutna elmenni.

 

A Dog Hájkingról Facebook-oldalát ide kattintva érheted el.

Cikkajánló