Látogatóközpont és Tanösvény Királyréten

A Börzsöny egyik legforgalmasabb kirándulóhelyén, a vendégek tartalmas kikapcsolódása érdekében, egy határon átnyúló együttműködés keretében új fejlesztéseket valósítottak meg.

Szerző:
forrás: kormany.hu
DINPI
Fotó:
DINPI
Gulyás Attila
2014. február 5.

A Börzsöny egyik legforgalmasabb kirándulóhelyén, a vendégek tartalmas kikapcsolódása érdekében, egy határon átnyúló együttműködés keretében új fejlesztéseket valósítottak meg.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) új látogatóközpontját és tanösvényét Rácz András helyettes államtitkár és Tarnai Richárd kormánymegbízott adta át. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósult projekt során természetvédelmi bemutatóhelyek infrastrukturális fejlesztését hajtották végre Királyréten és az Ipoly-völgyben. A Hegyen-völgyön elnevezést viselő projektben a DINPI szlovák partnere az Ipoly Unió (Ipelska Unia) volt, a fejlesztések teljes költsége 356 262,08 euró volt.

Rácz András kitért arra, hogy már találkozni lehet a nemzeti parki termékekkel, a tavaly bevezetett nemzeti parki védjegy egyik célja, hogy támogassa azokat a helyi termékeket, termelőket, szolgáltatásokat, akik helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel állítják elő termékeiket. "Egy év alatt 96 gazdálkodó 220 terméke nyerte el a védjegyjogosultságot" - tette hozzá.

 

Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja emlékeztetett arra, hogy a kormány néhány hónappal ezelőtt meghirdette a turistaházak hálózatának a felújítását. Mint mondta, az államnak abban van felelőssége, hogy a lehetőséget adja meg mindenkinek a természet megismeréséhez, az élményhez. A beruházás révén az eddig csak bejelentkezéssel működő erdei iskola olyan látogatóközponttá vált, amely a várakozások szerint megtöbbszörözheti az évi hatezerfős látogatói számot.

 



Királyréten ezentúl már a parkoló környékén megújult információs táblák segítik a tájékozódást és a programtervezést. A Királyréti Erdei Iskola eddig főként diák csoportokat fogadott, most azonban látogatóközponttá is alakult: az előcsarnokban információs pont létesült, digitális túraútvonal tervezővel és ajándékbolttal. A földszinti nagy teremben interaktív kiállításon ismerkedhetünk meg a Börzsöny lakóival.

 

A Látogatóközpont mellett induló Királyrét tanösvény a környék változatos élőhelyeire vezeti el a kirándulókat.

 

Cikkajánló