Lencsevégre kapták a legöregebb fekete gólyát

Két ujját is elvesztette hosszú élete során a még fiókaként meggyűrűzött madár, de ez leszámítva szemmel láthatóan jól van.

Szöveg és fotó:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Nagy Gábor / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2023. augusztus 11.

Két ujját is elvesztette hosszú élete során a még fiókaként meggyűrűzött madár, de ez leszámítva szemmel láthatóan jól van.

„Egy régóta nyomon követett fekete gólyát (Ciconia nigra) sikerült távcső elé kerítenie augusztus 4-én a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet illetékes természetvédelmi őrének Szajolnál, a Tisza-parton. A fekete gólya türelmesen megvárta, míg a megfelelő távolságból a gyűrűjének karaktereit leolvassák: 5082! Ünnepelhetünk! Idén nyáron a madár betöltötte a 20. életévét és ezzel újfent megdöntötte a saját maga által tartott rekordot: jelenleg ez a legidősebb fekete gólya! Nem csak hazánkban, hanem Európában, sőt a faj egész elterjedési területén jelölt egyedek közül bizonyítottan ez az egyed a legöregebb, természetes élőhelyén megfigyelt példány!” – tette közzé ezt a jó hírt honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Az 5082 gyűrűszámú példányt még 2003-ban Hercegszántón gyűrűzték meg fiókaként, és a jelek szerint viszontagságos éveken van túl, mert jobb lábán két ujját is elveszítette, illetve színes jelölőgyűrűjéből is hiányzik egy kisebb darab.

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj Magyarországon, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.


Cikkajánló