Egymásra talált egy fehér és egy fekete gólya

A furcsa párnak két fiókája is lett. A fekete és a fehér gólya nem mindenben értenek egyet, ami a fészeképítést és a „gyereknevelést” illeti.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Dachverband Deutscher Avifaunisten Facebook
2023. július 21.

A furcsa párnak két fiókája is lett. A fekete és a fehér gólya nem mindenben értenek egyet, ami a fészeképítést és a „gyereknevelést” illeti.

Eddig még nem dokumentáltak olyat, hogy egy fekete és egy fehér gólya egy párt alkotnak, közösen fészkelnek és nevelnek fiókát. Ez történt most Lüderben, Alsó-Szászországban. A nőstény fekete gólya már korábban is megjelent a környéken, párt keresve a hím fehér gólyák között, de eddig nem járt sikerrel – írja a német ornitológusok ernyőszervezete, a Dachverband Deutscher Avifaunisten a Facebookon.

A két gólya nem ért mindig egyet. Míg a fekete gólya mohával szerette volna kitömni a fészket, a fehérnek ez nem tetszett, kiszedte, és fűvel helyettesítette. Április 19-én három tojást rakott a fekete gólya, amiből kettő kelt ki május 20-án. A két fióka teljesen más színű, ami pedig az étrendjüket illeti, mindkét faj menüjéből esznek, ugyanis a gólyapapa egereket és rovarokat, a gólyamama pedig halat visz a fészekbe.

Az utódok szépen fejlődnek, és nagyjából egy hét múlva várhatóan kirepülnek.

Úgy tűnik, idén nemcsak Németországban történtek szokatlan események, ami a gólyák fészkelését illeti. Csehországban szintén tetten érték egy fekete és egy fehér gólya párosodását, de egy olyan fészket is nyomon követnek most az ornitológusok, ahol két nőstény gólya együtt vigyázott a tojásokra.

Cikkajánló