Lenyűgöző Balaton-felvidéki templomromok

A Balaton környéke, elsősorban a tótól északra fekvő területek meglepően sok templomromot rejtenek. Összeállításunkban öt olyan romot ajánlunk, amelyek önmagukban is kiváló kirándulási célpontok egy borúsabb napon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Farkas Péter / MTSZ (Kiemelt kép)
2023. június 27.

A Balaton környéke, elsősorban a tótól északra fekvő területek meglepően sok templomromot rejtenek. Összeállításunkban öt olyan romot ajánlunk, amelyek önmagukban is kiváló kirándulási célpontok egy borúsabb napon.

A Balaton környéki templomromok többségének sokkal inkább kultúrtörténeti jelentősége van, mintsem régészeti: egy-egy eltűnt falu utolsó hírmondójaként a nevükben hordozzák a múltat, vagy éppen súlyos történelmi eseményeket idéznek fel. A Balaton-felvidéki maradványok többsége a 11-13. századból származó templomhoz tartozik, mai állapotuk a teljesen feltárt és rekonstruált romtól a bozótban rejtőző kőhalomig terjed. Találunk közöttük népszerűeket és kevésbé ismerteket, erdő mélyén megbújót és pazar kilátással rendelkezőt is, a kápolnától a falusi templomon át a kolostorig minden fajta épületet.

Válogatásunkban öt olyan romot mutatunk be, amelyek elég nagy része vészelte át az évszázadokat ahhoz, hogy ma is látványos, lenyűgöző maradványként álljanak.

Szent Mihály-kolostor romja

A kolostort maga Kinizsi Pál és apósa, Magyar Balázs alapították, hogy ezzel létrehozzák családi temetkezési helyüket. A monda szerint az építkezés költségeit Kinizsi egyik török rabjának váltságdíja fedezte. Kinizsit végül valóban ide temették, de sírját később föltárták, sírköve pedig a nagyvázsonyi vár kápolnájába került.

Salföldi pálos kolostor romja

Az erdő mélyén található az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok egykori kolostorának és templomának maradványa. A salföldi az egyik legépebben maradt rom a középkorból, a templom falai egészen a tető magasságáig állnak, és megcsodálhatjuk a gótikus, íves ablakokat, boltíveket is. A meglepően jó állapotban maradt rom és környéke népszerű kirándulóhely, Salföldről és Ábrahámhegyről is egyszerűen odajuthatunk.

Papsokai (Siskei) templomrom

Balatonfüred Ófalujában, a Balatonszőlős felé vezető út mellett állnak a papsokai – más néven siskei - templom romjai. A 12. századi épület maradványai mellől csodálatos kilátás nyílik a Balaton felé. A Szent Mihály nevére keresztelt templom helyén a 2. és 4. század között egy római villa állt, ennek az alapjaira épült a középkori falu, Papsoka román stílusú temploma.

Szent Balázs templomrom

Az Árpád-kori templom romjai szinte észrevétlenül bújnak meg Szentantalfa felett, a szőlők között. A hangulatos falmaradványok elől nyáron két fügefa árnyékából egyedülálló kilátás nyílik a Nivegy-völgyre, a Balaton nyugati medencéjére, a Hegyestűre, és a távolban még a Badacsony feltűnik. Gazdagon díszített, bélletű csúcsíves kapuja mellett a templomtorony is szinte teljes egészében megmaradt.

Sabar-hegyi templomrom, Káptalantóti

A mai Káptalantóti helyén a középkorban két falu állt, Alsó- és Felsőtóti. Feltehetően ez utóbbi temploma volt a Sabar-hegy északi lábánál található rom. A templommaradványokat a 2000-es évekre teljesen benőtte a növényzet, ekkoriban megtalálni sem volt egyszerű. 2011 környékén azonban szerencsére megtisztították a környezetét, és így már szépen látszanak a megmaradt, akácok ölelte, szabálytalan terméskőből épült falak.


Ha kedvet kaptatok a Balaton-felvidéki temploromokhoz, a Természetjáró válogatásában akár a térképen böngészve is felfedezhetitek a következő úticélt:


Cikkajánló