Lezárult a szavazás, megvan az Év Kerékpárútja

Magyarország keleti csücskében kanyarog az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Aktív Magyarország
2024. április 26.

Magyarország keleti csücskében kanyarog az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.

Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Év Kerékpárútja pályázatot. A 11 döntősre összesen több mint 11 ezer szavazat érkezett a kerékpározás szerelmeseitől. A legtöbb (1743) szavazatot a Beregi kör kapta, amely az ország keleti csücskében vezet. A szebbnél szebb vidékeken áthaladó kerékpáros útvonal Gergelyiugornyáról indul, és 50 kilométernyi élménnyel várja a bringásokat.

A Beregi kör a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be egy kerékpáros élménytúrára felfűzve – természetesen a Tisza felső folyásának csodás környezetével együtt. A keletre startoló út első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel.

Tarpán az őstermészet mutatja meg magát, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel. A kis forgalmú aszfaltutakon tekerők számos kerékpáros pihenőnél, túraközponton fújhatják ki magukat. A táblák minden esetben mutatják a helyes irányt, így eltévedni nem könnyű. Nyáron érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon.

A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló. Aki Beregbe látogat egy bringatúrára, biztosan élményekkel megpakolva tér haza. Ez a túra azonban csak a jéghegy csúcsa, a térség egy teljes kerékpártúra-hálózattal vár vissza.

Íme, az ide 11 döntős:

  1. Beregi kör 1743
  2. Veszprém—Balatonalmádi 1384
  3. Veszprém—Márkó 1131
  4. Pusztamagyaród—Szentpéterfölde 1127
  5. Vasszécseny—Rum 1004
  6. Nyugat-zselici kör 964
  7. Drávaszabolcs—Szaporca 930
  8. Oroszlány—Környe kör 882
  9. Mohács—Bédai-holtág 791
  10. Komló—Magyarszék kör 726
  11. Diósgyőr—Miskolctapolca 705

A díj ünnepélyes átadására az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor.


Cikkajánló