Vörös lidércek és társaik - Mik azok a furcsa fényjelenségek?

Szeptemberi lapszámunkban induló új rovatunk, a Meteo első cikke egy különleges, a kutatók által is csak részben ismert világba kalauzol.

Szerző:
Szigeti Ferenc Albert
Fotó:
Gemin Observatory
2021. augusztus 25.

Szeptemberi lapszámunkban induló új rovatunk, a Meteo első cikke egy különleges, a kutatók által is csak részben ismert világba kalauzol.

A zivatarok bolygónk időjárásának figyelemre méltó, égi játékai a maguk látványos villámlásaival és égzengéseivel. Tudományosan megkülönböztethetünk felhőn belüli és azok közötti, illetve felhő-föld villámokat. Pár évtizede azonban egy újabb, a légköri elektromos aktivitáshoz tartozó fényjelenséget sikerült lencsevégre kapniuk a kutatóknak.

1989. július 6-án a Minnesotai Egyetem kutatócsoportja egy emelt érzékenységű kamera tesztelése közben véletlenül egy felső légköri kisülést örökített meg egy távoli zivatarfelhő felett, s a szokatlan jelenség később a vörös lidérc (red sprite) nevet kapta. A légkörkutatók érdeklődését felkeltették a zivatarfelhők felett látottak, ahol később jó néhány más fényjelenségre is sikerült rálelniük. Ezek túlnyomó része a zivatarfelhők és az ionoszféra alsó határrétege között létrejövő elektromos kisülések okozta kísérőjelenségek, amelyeket felső légköri elektrooptikai emisszióknak (elterjedt hazai formájában: FEOEM) nevezünk.

Hogy mik is pontosan azok a vörös lidércek, törpék, tündérkék és trollok, azt szeptemberi lapszámunk cikkéből tudhatod meg!

Vásárold meg szeptemberi lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el a cikket!

Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló