Ma van a Ranger Világnap - Wold Ranger Day!

 A Föld egytizede védett terület. 

Szerző:
Molnár Anikó
Fotó:
Pixabay
2013. augusztus 1.

 A Föld egytizede védett terület. 

A tengeren és szárazföldön Földünk területének több mint 10%-t foglalja magában az IUCN kritériumoknak is megfelelő kb. 130 000 védett területet, amelyen (sőt azon kívül is) több százezer ember látja el hivatásszerűen a természeti- és kulturális örökségünk védelmét. Dolgoznak földön, vízen, levegőben és olykor a föld alatt. Munka körülményeik, feladatuk, jog- és hatáskörük, technikai felszerelésük rendkívül változatos, országonként jelentősen eltér egymástól.


Védenek, őriznek, oktatnak, bemutatnak, kutatnak, mentenek vagy éppen tüzet oltanak.
De egy céljuk mindenhol azonos. Megóvni értékeinket a következő nemzedékek számára. Napjainkban felértékelődni látszik tevékenységük, hiszen a védett területek sokszor utolsó menedékei az ott kialakult természetes élővilágnak. Pusztuló világunkban egyre nagyobb felelősség hárul rájuk. Ennek a tevékenységnek a frontvonalában, a terepen dolgozók a „rangerek” - vagyis a természetvédelmi őrök, ahogy nálunk nevezik őket.

1992. július 31.-én jött létre a rangerek (nálunk természetvédelmi őrök) nemzetközi szakmai szervezete, az International Ranger Federation (IRF) -a Nemzetközi Természetvédelmi őr Szövetség.

 

Az alapítás napját, július 31-ét az IRF fennállásának 15 éves évfordulóján, a skóciai Stirling városában rendezett V. IRF Világkongresszuson nyilvánítottak a Rangerek Világnapjává. Emléket állítva azoknak az embereknek akik az év minden napján, a világ minden táján, a védik a rájuk bízott természeti vagy kulturális értékeinket, és azoknak a rangereknek akik feladatuk ellátása közben veszették életüket.

Cikkajánló