Ma van a leghosszabb a nappal

Június 21., a nyári napforduló egyben a csillagászati nyár kezdetét jelenti, ami idén szerdára esik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe stock
2023. június 21.

Június 21., a nyári napforduló egyben a csillagászati nyár kezdetét jelenti, ami idén szerdára esik.

Ez az év leghosszabb nappala, amit a legrövidebb éjszaka követ, majd a Nap északi féltekén megtett útja csütörtöktől fokozatosan lerövidül. Igaz, ezt nem fogjuk egyből érzékelni, hisz naponta csak lassan, néhány másodperccel, perccel kapunk kevesebbet a világosságból.

Igazi nyári kánikulával köszönt ránk az év leghosszabb nappala: ma akár 36 °C-ra is számíthatunk, ugyanakkor elszórtan futó záporok, és heves zivatarok is kialakulhatnak.

A szerdai napnyugta és a csütörtöki napkelte között 8 óra, 1 perc, 57 másodperc telik el, de csak kevesebb, mint 4 óra és 50 percen keresztül lesz sötét az égbolt. Helyi idő szerint a fővárosban 4:46-kor kel és 20:44-kor nyugszik a Nap.

Szent Iván éjszakája

Magyarországon nyárközép éjszakájának is nevezik a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól három nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep.

Hagyományok
Mivel ezen a napon a fényt és a világosságot ünneplik, ezért idővel nemcsak a Nap, de a tűz is a jelképévé vált. Így lett része az ünnepnek a rituális tűzgyújtás és tűzugrás. Hazánkban is előszeretettel gyújtunk ilyenkor tüzeket, és reménykedünk abban, hogy kívánságaink teljesülnek. Ez a tűz ugyanakkor tisztító, gyógyító erővel is bír, a szerelmesek pedig szerencsés házasságnak és bő gyermekáldásnak nézhettek elébe, ha egymás kezét fogva átugranak a tűz felett. Régen úgy tartották, a lángokba dobott, majd elfogyasztott gyümölcs gyógyító erővel bír.

A hagyomány szerint aki a Szentháromság által kegyelmet szeretne nyerni, annak háromszor kell a tűz felett átugrani. A hiedelem úgy tartja, az ugráskor viselt koszorú is nagy jelentőséggel bír. Aki ezt kiakasztja a háza falára, az a tűzkároktól és a természeti csapásoktól is védve lesz a következő időszakra.


Cikkajánló