Macskás vagy? Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet!

Vegyél részt te is a házimacskatartási szokásokról és az európai vadmacskáról szóló kutatásban!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2023. április 21.

Vegyél részt te is a házimacskatartási szokásokról és az európai vadmacskáról szóló kutatásban!

Felmérést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszéke közösen végzi. Ha kitöltöd a kérdőivet, azzal te is hozzájárulhatsz a Vadmacska Fajmegőrzési Programhoz, és támogathatod a fokozottan védett faj védelmét. A fajmegőrzési program a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő szakmai együttműködése révén valósul meg, ami 2021-ben indult.

Kitöltöm a kérdőívet!

A vadmacskát (Felis silvestris) nehéz megkülönböztetni a házimacskáktól, illetve a kettő hibridjétől. Általánosságban elmondható, hogy a vadmacska szőrmintázata halványabb a házi rokonáénál, teste zömökebb, végtagjai robusztusabbak, fehér bajuszszálai fejlettebbek, fülkagylói arányosan kisebbek, farka pedig tompa végű és dús szőrzetű. Testhossza 47-80 cm, farokhossza 24-28 cm, tömege 4-5 kg.

Állománycsökkenésének hátterében elsősorban természetes élőhelyeinek leromlása vagy feldarabolódása, valamint a házi macskával történő hibridizációja áll, de a közúti gázolások, a kutyatámadások és az illegális elejtések negatív hatásai is számottevők lehetnek. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft. Ha még többet szeretnél megtudni róla, olvasd el ezt a cikkünket.

Cikkajánló