Malmok és a molnárok körül forognak a szentendrei Skanzen ünnepi programjai

Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások, a játékok, a mesék és próbatételek mind a malmokhoz és a molnárokhoz fog kapcsolódni a szentendrei Skanzenben.

Forrás:
Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum
2023. augusztus 16.

Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások, a játékok, a mesék és próbatételek mind a malmokhoz és a molnárokhoz fog kapcsolódni a szentendrei Skanzenben.

Aki ezen a hétvégén ellátogat Szentendre Szabadtéri Néprajzi Múzeumba működés közben tekintheti meg a Skanzen megújult malmait, a programok során pedig betekintést nyerhet a molnárságnak, ennek a csaknem elfeledett mesterségnek a titkaiba. Bringatúrák, élő történelmi játék, menetleveles barangolás színesíti a programokat, továbbá mindkét napon (augusztus 19-20.) koncertet ad a Kaláka Együttes, és itt ünnepli 20. születésnapját Bartha Tóni Csúzlizdája is – olvasható a skanzen közleményében.

De mit is láthatunk majd itt pontosan? A Skanzenben a vidék képét évszázadokon keresztül meghatározó hagyományos malomtípusokat – a szélmalomtól a vízimalmon át a száraz-, és tiprómalomig – működés közben tekinthetik meg a látogatók. Malomjátékok, gabonafelismerő játék, malom-labirintus, molnárlegény próbatételek várnak az érdeklődő kicsikre és nagyokra. A Skanzenben ezen a napon megsütik a múzeum malomkő nagyságú kenyerét, kóstolhatunk molnárkalácsot, és más, hagyományos őrleményből készült ételt. A Skanzen Étterem kínálatában túrós zsámiska és vaníliamártásos darahab is szerepel. A kétnapos program során lehet cipót sütni, kitelepülnek a Skanzen Pékség munkatársai, akiktől a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit leshetik el. Molnársággal kapcsolatos meséket hallgathatunk a Skanzen mesélő helyszínén, a Hajdúbagosi házban.

A színpadi programok során szombaton a Majorka Bábszínház, vasárnap Bartha Tóni Bábszínháza és Paprika Jancsi szórakoztatja a gyerekeket. Délután 3-kor koncertet ad a Kaláka Együttes, és lesz citerazene is Dömény Krisztiánnal. A kézműves foglalkozások során sok más mellett készíthetnek a látogatók kenderfonalból karkötőt, kenyérkosarat, szalma lovat és kenyérzsákot is. A Molnárok és malmok hétvégéjén mindenki megtalálja a kedvére való programot a szentendrei Skanzenben.

Cikkajánló