Már virágzik a magyar kikerics

Az enyhe időjárás virágzásra csalogatta hazánk egyik legkülönlegesebb és fokozottan védett virágát, a magyar kikericset.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lelkes Dominik
2023. január 6.

Az enyhe időjárás virágzásra csalogatta hazánk egyik legkülönlegesebb és fokozottan védett virágát, a magyar kikericset.

Képek érkeztek szerkesztőségünkbe, amelyeket Lelkes Dominik készített január másodikán. Gyönyörű magyar kikericsek virágoznak a fotókon, méghozzá teljes pompájukban, ami azt jelentheti, hogy már decemberben kibontották szirmaikat.

A magyar kikerics (Colchicum hungaricum) általában január-februárban nyílik, és ennek a gyönyörű apró, fehér szirmú virágnak már csak egyetlen természetes élőhelye ismert hazánkban, a Villányi-hegységben, egészen pontosan annak legmagasabb (442 m), szigetszerűen kiemelkedő tömbjében, a Szársomlyón. Eredetileg nyugat-balkáni területeken elterjedt faj volt, de jelentős részéről mára kipusztult, a magyar állományon kívül Horvátországban ismertek még kisebb populációi.

Ezért nemcsak maga a növény, hanem az élőhelye is szigorúan védett, már 1944-ben országos jelentőségű természetvédelmi területnek nyilvánították a hazánkban élő populáció „lakhelyét”, amely a Szársomlyó Természetvédelmi Területet.

A magyar kikerics pedig kiemelt oltalmat kapott, azaz fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

A magyar kikericset a Szársomlyón 1867. február 18-án Janka Viktor magyar botanikus fedezte fel, aki a Magyar Nemzeti Múzeum növénytárának vezetője volt. Ez a szép virág, a többi kikericshez hasonlóan mérgező, és ezt az állatok is nagyon jól tudják, így attól nem kell tartani, hogy lelegelnék.

A Szársomlyón egyébként a magyar kikericsen kívül is számos védett növénytani ritkaság él, de a hegy állatvilága is hasonlóan különleges. Megtalálható itt például az ország legnagyobb szöcskefaja, a ragadozó fűrészeslábú szöcske, az óriás-énekeskabóca, vagy a hegy egyik legféltettebb értéke, a haragos sikló, amelynek legnépesebb hazai populációja itt él. A páratlan természeti értékek miatt a fokozottan védett Szársomlyó kizárólag engedéllyel és szakvezetővel látogatható.

Köszönjük a fotókat Lelkes Dominiknak!

Cikkajánló