Március 3-a a Vadvilág Világnapja – Programmal vár a Fővárosi Állat- és Növénykert

Minden évben ezen a napon (március 3-án) tartják a vadvilág napját, ami az élővilág sokszínűségére és a fennmaradását fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. A jeles nap alkalmából a Fővárosi Állat- és Növénykert programmal és kedvezményekkel várja a látogatókat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fővárosi Állat- és Növénykert
Forrás:
Fővárosi Állat- és Növénykert
2023. március 1.

Minden évben ezen a napon (március 3-án) tartják a vadvilág napját, ami az élővilág sokszínűségére és a fennmaradását fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. A jeles nap alkalmából a Fővárosi Állat- és Növénykert programmal és kedvezményekkel várja a látogatókat.

A Vadvilág Nemzetközi Napja kezdeményezés még 2013-ban született az ENSZ Közgyűlésének 68. ülésszakán. A cél az volt, hogy legyen egy világnap, amelyen elsősorban a vadvilágra, és a fennmaradását fenyegető veszélyekre hívják fel a figyelmet. A világnap évről évre visszatérő dátuma azért március 3-a, mert 1973-ban ezen a napon írták alá a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó úgynevezett washingtoni egyezményt (CITES), amelynek az idei évben ünnepeljük az 50. évfordulóját.

Hazai értékék számokban

Magyarország természeti értékekben való gazdagságát jól szemlélteti az a tény, hogy az ország területének több mint 22%-a áll európai vagy hazai természetvédelmi oltalom alatt. Itthon kb. 2200 magasabb rendű (edényes) növényt- és 42 000 állatfajt ismerünk, melyek közül több mint 1900 faj védett, továbbá 273 faj fokozottan védett státuszt élvez. Mellettük 58 gomba és 17 zuzmófaj is természetvédelmi oltalom alatt áll. Ezek a számok európai viszonylatban is kiemelkedők, köszönhetően az ország változatos ökológiai adottságainak.
Forrás: termeszetvedelem.hu

Vadvilág napja a Fővárosi Állat- és Növénykertben
A vadvilág napján – pénteken – az állatkert 14 állomásból álló programmal, illetve gyerekeknek és tanulmányi csoportoknak szóló belépési kedvezményekkel várja látogatóit. A programok között lesznek látványetetéssel egybekötött előadások, ismeretterjesztő állomáspontos játékok az élővilágot fenyegető veszélyekkel kapcsolatos, játékos feladatokkal és kézműves programok, ahol korosztályokra szabott feladatokkal és meglepetésekkel várják a családok mellett az osztályokat és óvodás csoportokat. Az állomások 10.00-kor nyitnak és 16.00 óráig működnek. A Vadvilág Nap programjaira a 18 év alatti diákok és gyerekek 200 Ft-os regisztrációs jeggyel tudnak bejönni, amennyiben állat-, növénymaszkban, vagy állatot, növényt ábrázoló plüssel, figurával érkeznek.

Az állatkert idei szlogenje: Együttműködésben a vadvilág megőrzéséért – azaz partnerszervezettel együttműködve szervezi a programokat. A partnerek között van az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztálya, a Herman Ottó Intézet, illetve a Vadonleső program, a Jane Goodall Intézet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a környezeti neveléssel foglalkozó Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület. Még több infót itt találsz.

A Vadvilág Nap programjaira a 18 év alatti diákok és gyerekek 200 Ft-os regisztrációs jeggyel tudnak belépni, amennyiben állat-, növénymaszkban, vagy állatot, növényt ábrázoló plüssel, figurával érkeznek.

Cikkajánló