Medvecsalád barangol Nógrádban

Anyamedvét és bocsát rögzítette egy vadkamera Lucfalva határában.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
2023. május 3.

Anyamedvét és bocsát rögzítette egy vadkamera Lucfalva határában.

A kéktúrázóknak ismerős Tepke-gerinctől északra, a Cserhát keleti peremén vett videóra egy anyamedvét és hozzávetőleg kétéves bocsát egy erdőbe kihelyezett vadkamera. A hírt megosztó lucfalvai polgármester a felvételt ugyan nem hozta nyilvánosságra, azonba a lakosságot (a gombaszezonra tekintettel) óvatosságra intette.


Az utóbbi években egyre gyakoribbak a medveészlelések az Északi-középhegységben, hiszen a növekvő szlovákiai populáció egyedeinek némelyike élőhelyet keresve Magyarországra vándorol. Északi erdőségeinkben immár előfordul, hogy egyes példányok hónapokra megtelepednek, ritka esetekben át is telelnek.

Az európai barnamedve általában kerüli az embert, de a boccsal kóborló anyamedvék kifejezetten veszélyesek lehetnek, mivel agresszíven védelmezik utódaikat.

Erre egyébként jó okuk van: a hímek elpusztítják a bocsokat, mert a velük töltött első években a nőstények nem párzanak.

Medvetámadás Szlovákiában

Északi szomszédunknál, a Zsolnához közeli Felsővisnyó (Višňové) szélén két emberre támadt rá egy medve hétfő reggel. Az erdész és a vadász egy meglőtt vaddisznóra ügyelt, amikor a vélhetően a közelben pihenő ragadozó rájuk rontott. A két férfi sebesüléseit kórházban látták el, egyikük sincs életveszélyben.

A vadász rá is lőtt az állatra, így az valószínűleg sebesülten kóborol, ebben az állapotban pedig különösen veszélyes lehet, éppen ezért a helyszínre érkezett a természetvédelmi hatóságok barnamedvékre specializált beavatkozócsapata.

Korábban volt már rá példa, hogy a túrázókat rendszeresen zaklató, vagy az ember közelségéhez túlzottan (azaz természetellenesen) hozzászokott medvét altattak el.

A halálosan végződő medvetámadás egyébként nagyon ritka: Szlovákia újkori történelmében két éve, az Alacsony-Tátrában történt az első végzetes eset. Hogy mit tegyünk, ha medvével találkoznánk, arról mi is írtunk korábban.




Cikkajánló