Székelyudvarhely központjából zavarták el a medvét

A helyi rendőrség kamerája is rögzítette, ahogy a város utcáin kóborló magányos állatot a rendőrök és helyi vadásztársaság munkatársai közösen igyekeztek lakott területen kívülre terelni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
szekelyhon.ro
2022. május 4.

A helyi rendőrség kamerája is rögzítette, ahogy a város utcáin kóborló magányos állatot a rendőrök és helyi vadásztársaság munkatársai közösen igyekeztek lakott területen kívülre terelni.

Székelyudvarhelyen nem ez az első, és feltehetően nem is az utolsó eset, hogy a város utcáin medvék csatangolnak. Az emberhez egyre jobban hozzászokott egyedeket vonzzák a szagok, idővel pedig teljesen hozzászoknak a városi élelemszerzéshez, ami egyre gyakrabban okoz konfliktushelyzetet ember és állat között.

Múlt szombaton éjjel a városközpontba is bemerészkedett egy példány, amit a lakossági bejelentés után a rendőrség a helyi vadásztársaság tagjaival kiegészülve közösen vett üldözőbe- adta hírül a Székelyhon.ro oldal. A nagyjából 4-5 éves medvét a belváros utcáin és lakóházak kertjein is áthajtva üldözték, és végül sikeresen lakott területen kívülre terelték.

A helyi vadászegyesület igazgatója aggasztónak tartja az esetet, mert alig pár órával korábban még a városban a Hargita Gyöngye Rali eseménye zajlott, ami miatt sok ember tartózkodott a városközpontban.

A vadászegyesület igazgatója elmondta, hogy ők tizenegy városlátogató példányról tudnak, de ennél lényegesen több medve él a környéken.

Szintén a Székelyhon.ro számolt be arról, hogy egy ideje a Székelyudvarhelyhez tartozó Bethlenfalva határában, csupán 130 méterre a lakóingatlanoktól egy hárombocsos anyamedve tanyázik. Amikor a vadászok rájuk bukkantak a nagyvad agresszíven védte kicsinyeit. A hatóságok azóta figyelmeztető jelzéseket helyeztek el a helyszínen, de sajnos a medvetámadás veszélye így is fennáll, illetve annak is megvan az esélye is, hogy a bocsok megszokják az ember közelségét, és idővel ők is bemerészkednek a városba. A medvéket egyelőre nem tudják elhajtani, mert a bocsok még túl kicsik, így csak rövid távolságokra követik az anyjukat.

Megelőzés és védekezés
Figyelmeztető táblákkal, riasztórendszerekkel, medvebiztos szeméttárolókkal és lakossági tájékoztató programokkal próbálják megelőzni a vadak károkozását. A medve Romániában is védett állat, kilőni csak engedéllyel lehet. Idén a környezetvédelmi minisztérium 140 medve kilövését engedélyezte. A ragadozókat az elmúlt két évben bekövetkezett károk száma és mértéke, valamint az ember elleni támadások és incidensek térképe alapján listázta a szaktárca. Ez a szám településenként 1-3 medve kilövését jelenti az érintett megyékben.

Cikkajánló