Magukhoz édesgették a turisták a medvét, most ki kellett lőni

Az Alacsony-Tátrában kóborló medve már nem félt az emberektől, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a turisták etették, mert fotózkodni akartak vele.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info
2022. április 25.

Az Alacsony-Tátrában kóborló medve már nem félt az emberektől, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a turisták etették, mert fotózkodni akartak vele.

„Az utóbbi időben olyan videók keringenek a közösségi médiában, melyeken a turisták veszélyes közelségbe kerülnek a vadállatokkal” – írja amagas-tatra.info a szomorú esetről szóló cikkében. Az itt látható felvételen például síalpinisták kapták lencsevégre a medvét, ami egy túrázó gyerekcsoportot kergetett meg. A maci gyakran mászkál a környéken, nem először találkoznak vele turisták.

A négyéves, 62 kilogrammos nőstény medve rendszeresen feltűnt a szállodák, panziók környékén is. Április 23-án végül kénytelenek voltak kilőni. Kristína Bocková, az Állami Természetvédelmi Ügynökség (ŠOP) munkatársa szerint a turisták felelőtlen viselkedése volt az oka annak, hogy a medve elvesztette a félénkségét és veszélyeztette a látogatókat. Az egyed befogása és áthelyezése nem lett volna elég, mert a medve valószínűleg visszatért volna a helyszínre, vagy az új élőhelyén is közel merészkedett volna az emberekhez. Sajnos a menhely sem jelentett volna megoldást, mert a példány hozzászokott a szabad élethez és nem tudott volna alkalmazkodni a fogsághoz.

„A könnyen elérhető és nagy energiatartalmú táplálék megváltoztatja a vadak viselkedését, és így veszélyt jelentenek az emberre. A Környezetvédelmi Minisztérium már régóta próbálja felhívni a figyelmet az illegális etetés problémájára” – írja a magas-tatra.info cikke, amelyben külön felhívják a figyelmet arra, hogy

veszélyes vadállatokkal videót vagy szelfit készíteni.

Cikkajánló