Még szebb a bicskei kastélypark

Megújult a Batthyány-kastély történeti kertje, a területén többek között szökőkutakat építettek, rendbe hozták a tavat és növényeket ültettek. A tervek szerint azonban itt nem áll meg a fejlesztés.

Szerző:
MTI
Fotó:
MNV Zrt.
2015. július 3.

Megújult a Batthyány-kastély történeti kertje, a területén többek között szökőkutakat építettek, rendbe hozták a tavat és növényeket ültettek. A tervek szerint azonban itt nem áll meg a fejlesztés.

A bicskei Batthyány-kastély parkjában az idei és a tavalyi évben zajló munkálatok során revitalizálták a növényzetet, locsolóhálózatot építettek ki, rekonstruálták a történeti úthálózat egy részét, műtárgyakat állítottak helyre és megújították a kerti tavat, valamint a szigetre vezető hidat. Több ponton szökőkutak létesültek, a pipázó előtti díszmedence visszanyerte korhű állapotát, és az egykori üvegház romjai is bemutathatóvá váltak. A fejlesztés keretében a beteg és idős fák, cserjék irtását elvégezték, elbontották a nem műemlék jellegű utakat és megépítették a régészeti ásatások alapján kijelölt sétányokat. A mintegy 12 hektáros parkban 127 fát, mintegy 17 és fél ezer cserjét, valamint több mint 85 ezer talajtakaró növényt ültettek el. A beruházás 237 millió forintos uniós támogatásból valósult meg.

 


Tessely Zoltán, Bicske országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy Bicske fejlődésének újabb szakasza zárul le a kastélypark átadásával, de azt követően is nagy terveket dédelgetnek a Forster Központ Nemzeti Kastélyprogramjának köszönhetően. A tervek között említette még a hazai gyermekvédelem történetét áttekintő kiállítás létrehozását, állami segítségnyújtással a park régi területi egységének helyreállítását, a turisztikai szálláshelyek növelése céljából kastélyszálló kialakítását, Nagy Károly polihisztor csillagvizsgálójának és a hegyi kastélynak helyreállítását, valamint az óceánt első magyarként átrepülő Magyar Sándor és Endresz György sportteljesítményének emléket állító reptér létrehozását. Az épület felújítása is hátravan még. A képviselő elmondta, hogy a Bécs-Budapest postakocsi vonal bicskei állomásának újjáépítéséről, Batthyány Gyula művésztelepének újraindításáról és néhány festményének helyi bemutatásáról sem mondtak le.

 


A Batthyány-kastélyban működő Kossuth Zsuzsa Gyermekotthont körülvevő kert Magyarország egyik első angolparkja, mely mintegy 12 hektárnyi területen helyezkedik el. A 18. század végén építették ki, és máig ez a legnagyobb összefüggő zöldterület Bicske városában.


Az állami tulajdonban lévő kastély épületében 1929 óta gyermekotthon működik, jelenleg 9 lakásotthon ad menedéket nehéz sorsú, súlyosan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett, közöttük sok árva és félárva gyermeknek. A gyermekotthon felzárkóztató 8 osztályos, 8 évfolyamos és sajátos nevelési igényű gyerekek oktatását is végzi.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megújul hazánk első angolparkja

Turizmusban erősít Füzérradvány - megújult a Károlyi-kastély parkja

Átadták a fertődi Esterházy-kastély megújult parkrészeit

Szégyenfoltból büszkeség

Cikkajánló