Még több lelemény Edelényben

Az edelényi kastélyhoz kapcsolódó fejlesztések lassan véget érnek: újabb látnivalókkal, többek között retrókiállítással és különleges műalkotásokkal, ún. pannókkal gazdagodik az épület.

Szerző:
turizmus.com/TM
Fotó:
Forster Központ / Batár Zsolt
turizmus.com
2015. november 25.

Az edelényi kastélyhoz kapcsolódó fejlesztések lassan véget érnek: újabb látnivalókkal, többek között retrókiállítással és különleges műalkotásokkal, ún. pannókkal gazdagodik az épület.

 

Tavaly mi is ellátogattunk az edelényi L'Huillier-Coburg-kastélyba, hogy szemügyre vegyük a fejlesztés első ütemében megvalósult újdonságokat, így a 18. századi rokokó falképegyüttes megcsodálása mellett izgalmas tárlatvezetésben is részünk volt. 

 

Így láttuk az Edelényi kastélyszigetet

„Pedig jobban belegondolva, ez a kastély nem különleges. Történelme, építészeti értékei, a fennmaradt kulturális kincsek változatos sokasága sem teszi elsőrangúvá a 2014 tavaszán átadott épületet, parkot és a környezetében található turistalétesítményeket. Amitől a L'Huillier-Coburg-kastély elsőrangúvá válik, az attrakció maga, ahogy a felújítást megálmodók eltervezték és megvalósították, hogy milyen módszerekkel adják el nekünk azt a keveset, ami megmaradt a hányatott sorsú épületben.” 

 

Edelényi lelemény - A L'Huillier-Coburg-kastély from Turistamagazin on Vimeo.

 

A hamarosan lezáruló második fejlesztési ütem célja, hogy nemcsak magyarországi viszonylatban, hanem európai szinten is vonzó turisztikai célponttá varázsolják a kastélyt. Az épület és környezete teljes rehabilitáción esik át, így a kastély mögötti sportpálya is visszakapja végre eredeti funkcióját: újra park lesz belőle. A most létrejövő kiállításokon olyan témákat dolgoznak fel, amelyek kapcsolódnak a kastély történetéhez, de önállóan is megállják helyüket.


A „Népszuper” fantázianevet kapta a kortörténeti tárlat, amely a szocialista időszak mindennapjaival ismerteti meg a látogatókat. Az eredeti csomagolású „luxuscikkek”, a hétköznapi háztartási eszközök és a képzőművészeti alkotások mellett megtalálhatók itt a reklám- és politikai plakátok, kitüntetések, oklevelek, a mezőgazdaság szocialista átszervezésének emlékei és természetesen a giccsek is. Egy másik érdekes gyűjtemény térképeket vonultat fel a 16-19. századból. Sőt, a kiállítás részét képezik továbbá a térképkészítés eszközei és műszerei, így megalkotásuk menetét is be lehet mutatni. Megtekinthető lesz a restaurált „spalléros palota”, vagyis az a szoba, amelynek falát különféle zsánerjeleneteket ábrázoló festett papír- vagy vászonpannókkal díszítették.

 


Az „Edelényi kastélysziget” a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ fenntartásában működik, a kiemelt beruházás 900 millió forintos uniós támogatásból valósult meg.  

 

Ha kedvet kaptál a kastély meglátogatásához…

Őszi-téli nyitvatartás

November 3. és március 12. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között.

Hétfő: szünnap.

A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.

A kastély látogatása csak tárlatvezetéssel lehetséges, egyénileg nem látogatható.

Csoportos bejelenkezés az alábbi e-mail címeken: beata.csore@forsterkozpont.hu; judit.bay@forsterkozpont.hu

Telefon: 06-70/902-6856

Weboldal: edelenyikastelysziget.hu

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Edelényi lelemény

Teljesen újjászületett a püspökszentlászlói kastély

Festői kastélykerttel vár Doba
Újjávarászolt főúri kastélyban ejtőzhetsz Mándokon 

 

 

Cikkajánló